Jaroslav Kazimirov je šaman i travar iz Omska. Šamanska "žica" prenosila se kolenima po ženskoj liniji, pa je Jaroslav prva znanja stekao od bake, kod koje je provodio raspuste u jednom sibirskom selu, gde je u tajgama brao biljke i učio o travama i tradicionalnom lečenju. Iako je diplomirao na Fakultetu za kulturu u Omsku, nastavio je da se bavi narodnom medicinom.
Lek za jačanje imuniteta
Operite i narendajte 400 grama belog luka. Napravite sok od 24 limuna, pomešajte sa belim lukom i sipajte dobijenu smesu u teglu. Pokrijte teglu gazom. Pre upotrebe uvek protresite. Uzimajte kašičicu dnevno, nakon što razblažite lek u čaši vrele vode. Posle jedne ili dve nedelje, nestaće hronični umor, poboljšaće vam se opšte stanje organizma, kao i seksualna funkcija, a bićete i boljeg raspoloženja.
Izvor: Novosti
Proverite da li vašem telu nedostaje važan vitamin: evo na šta ukazuje osećanje nezadovoljstva, lenjosti i nervoze tokom hladnih dana
Vitamin D je važan za zdravlje svakog čoveka, a mnoga istraživanja dokazuju da njegovo stalno nadoknađivanje može sprečiti opasne bolesti kao što su rak, dijabetes i osteoporozu, piše Lepa & srećna.
Vitamin D je potpuno besplatan jer ga telo stvara u dodiru sa sunčevom svetlosti, ali tokom zime skoro kod svakog čoveka je u deficitu. Istraživanja pokazuju da su glavni simptomi za nedostatak vitamina D konstantan umor, nervoza,osećaj nemotivisanosti, depresija, lenjost, bledilo, nemogućnost obavljanja običnih poslova, problemi sa koncentracijom i pojačan apetit.
Vitamin D možete uzimati kao dodatak ishrani tokom zime, ali i preko namirnica koje ga imaju u izobilju. Sardina, losos, tuna, jaja, mleko, riblje ulje, skuša i pečurke su bogate vitaminom D, a stručnjaci preporučuju da se potrudite da uhvatite svaki zrak sunca tokom zime i preporodite organizam šetnjom u prirodi.
Izvor: Lepa & srećna
Da li su zdravije lanene ili čia semenke
Poslednjih godina čia semenke postaju sve popularnije i nameću se kao čest sastojak recepata za zdrava jela. I čia i lanene semenke bogate su raznim nutrijentima zahvaljujući kojima povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje, i pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i u prevenciji nekih tipova karcinoma.
Čia semenke su nešto manje kalorične nego lanene semenke, i sadrže više vlakana. Ove semenke takođe sadrže više kalcijuma i fosfora, minerala koji su izuzetno važni za koštano zdravlje.
S druge strane, lanene semenke sadrže više omega-3 masnih kiselina (2133 mg na 1 supenu kašiku, prema 1633 mg na istu količinu čija semenki). Lanene semenke sadrže 15 puta više lignana, antioksidansa koji smanjuju šanse za pojavu karcinoma dojke i prostate, i usporavaju napredovanje ovih bolesti. Kada je reč o kontroli apetita, lanene semenke su nešto efikasnije po ovom pitanju budući da sadrže više rastvorivih vlakana nego čija semenke. Još jedna pozitivna karakteristika semenki lana jeste i njihova cena, koja je obično niža nego cena čija semenki.
Dakle, i lanene i čia semenke imaju mnoštvo pozitivnih nutritivnih svojstava i na vama je da se, u zavisnosti od vašeg ukusa i zdravstvenih potreba, opredelite koje semenke ćete radije koristiti u ishrani.
Izvor: Doktor
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Šta vas zaista čini srećnim? Izabrani cvet otkriva da li vas raduju male stvari ili tražite specijalne efekte
Mudre misli patrijarha Pavla o hrišćanskim vrlinama: “Nikad nije bilo lako biti čovek među ljudima”
Dnevni horoskop za 19. april 2025: Devica uklanja sve prepreke, Ovan se odriče nečeg dragocenog