Kuvanje oljuštenog i narezanog krompira
Kuvan pod korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu količine vitamina C, dok pečen u celosti ostaje hranjiv. Osim toga kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes.
Kada ne možete izbeći ljuštenje krompira učinite to, ali pazite da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina.
Zamrzavanje jela s krompirom
Krompir svež ili jela koja ga sadrže nije poželjno zamrzavati, naime pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamne i suve prostorije idealni su saveti za čuvanje krompira. Takvi će sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranljive vrednosti, ukoliko klice izrastu potrebono ih je što brže odstraniti.
Podgrevanje krompira
Krompir već termički obrađen ne bi trebalo podgrevati, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu.
Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako treba izbegavati. Nutricionisti preporučuju da krompir jedemo ohlađen, jer tada se u njemu povećava otporni skrob.
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!