Sastojci:

  • 3 tikvice
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 mlada luka
  • 2 čen belog luka
  • 3 paradajza
  • komad korena đumbira dug 2 cm
  • pola kašičice garam masale
  • so i sveže mleveni biber
  • 1 limeta ili manji limun
  • sveži listići korijandra ili peršuna

Priprema:

Naseckajte i operite tikvice. Luk i beli luk iseckajte na sitno. Paradajz ogulite i isecite na kockice. Đumbir ogulite i narendajte. U loncu zagrejte ulje i na njemu propržite tikvice. Nakon 2-3 minuta dodajte im mladi i beli luk, paradajz, đumbir i garam masalu.

Dobro promešajte i nalijte litar vode. Posolite i pobiberite. Kuvajte dok ne krene da kipi pa smanjite vatru, ulijte sveže isceđen sok od pola limete ili limuna i kuvajte 40 minuta. Potom dodajte na tanke kriška narezan ostatak limete ili limuna. Pre posluživanja pospite naseckanim svežim listićima korijandra ili peršuna, a onda i sa malo garam masale.

Louki tamatar subjee: tikvice i sveži bosiljak na indijski način...