Sastojci:

  • 3 veće šake mladog spanaća
  • 2/3 šolje semenki suncokreta
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • malo limunovog soka
  • so, po želji
  • voda, po potrebi
  • dvadesetak čeri paradajza

Priprema:

Spanać operite i dobro ocedite. Suncokret lagano tostirajte na suvom tiganju da zamiriše. Sve suve sastojke stavite u blender, dodajte limunov sok i maslinovo ulje pa izmiksajte. Ako je potrebno, dodajte malo vode kako biste dobili gust i gladak pesto. Paradajz operite, odsecite im kapice i izdubite meso nožićem, kašičicom ili dubilicom za dinju, pa svaki pažljivo napunite pestom. Poslužite odmah uz zelenu salatu ili klice.
Umesto spanaća možete koristiti bilo koje drugo zeleno povrće, a umesto suncokreta neke druge semenke.