Zdrava varijanta hamburgera doktorke Lejl Kažinić Kreho ne sadrži meso, već sveži i ukusni crveni pasulj!

Sastojci (za četiri osobe):

  • 240 g kuvanog crvenog pasulja
  • 1 crveni luk, vrlo tanko narezan
  • 75 g naseckanih oraha
  • 1 veća šargarepa, očišćena i izrendana
  • 2 belanceta
  • malo soli
  • 1 kašičica kima u prahu
  • 1 kašičica kajenskog bibera
  • 100 g prezli
  • 4 okrugla peciva sa semenkama za hamburger
  • Dodaci za hamburger - po želji:
  • crveni luk narezan na kolutiće
  • zelena salata
  • naseckani paradajz
  • kečap
  • kremasta fina mešavina gustog jogurta i senfa

Priprema:

U veću staklenu posudu viljuškom izgnječite pasulj i dodajte mu luk, orahe, šarharepu, belance, so, kim, kajenski biber i prezle. Rukama oblikujte četiri hamburgera. Lim za pečenje tanko premažite maslacem, i složite na njega hamburgere.

Pecite ih oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Isecite pecivo i lagano ga namažite mešavinom koju ste napravili dobro izmiksavši gusti jogurt i senf. Dodajte zelenu salatu, hamburger, luk ili paradajz.

Poslužite hamburgere uz pečeni mladi krompir.