Jedna šoljica kuvanog pirinča daje 200 kalorija, ne uzimajući u obzir da se obično jede kao dodatak nekom jelu. Međutim, naučnici su otkrili jednostavan način da prepolovimo broj kalorija u porciji pirinča - treba dodati malo malo masnoće!
Naime, pirinač sadrži lako svarljiv i takozvani otporan skrob, a taj drugi - zbog nedostatka potrebnog enzima - naš organizam ne može da pretvara u svarljiv skrob. Svarljivi se vari za vrlo kratko vreme i pretvara se u glukozu, a zatim u glikogen, koji odlazi u masne naslage ako tu energiju ne potrošimo. Otporni skrob, međutim, dugo se vari u organizmu, ne pretvara se u glukozu niti u glikogen i daje nam vrlo malo kalorija.
Naučnici sa Unvierziteta u Šri Lanki testirali su različite vrste pirinča, a recept o kome piše "Vašington post" 25. marta 2015. godine vrlo je jednostavan: kad voda provri, pre nego što dodamo sirovi pirinač, treba dodati kokosovo ulje. "Mi smo dodavali oko 3 odsto težine pirinča koji treba da skuvamo", kaže Sudher Džjems koji je predstavio ovo istraživanje. "Kad se pirinač skuva, ostavimo ga u frižideru da se hladi oko 12 časova. I to je sve."
"Ulje ulazi u interakciju sa skrobom u pirinču i menja njegovu strukturu", objašnjava Džejms. Najmanji procenat smanjenja kalorija porcije barenog pirinča iznosi 12 odsto, a najveći od 50 do 60 odsto.
Takođe, nalazi istraživača su prženi, odnosno dinstani pirinač - kao u pilavu - ima više otpornog skroba nego bareni, pa samim tim nosi i manje kalorija.
Izvor: Lovesensa
Nedeljni horoskop od 17. do 23. februara 2025: Neko će doživeti sudinski susret, nekome iznenada stiže novac
Zašto treba da se budite u 5 ujutro? Jačaju se 3 osobine važne za uspeh, ali samo ako ispunjavate jedan uslov
Dnevni horoskop za 16. februar 2025: Škorpiji će srce brže zakucati, Jarac okuplja ljude oko sebe
Kako da upoznate čoveka? Mudri citati Dostojevskog otkrivaju kada se najbolje vidi nečija duša
Mesečni horoskop za mart 2025: Neko upada u emotivni ćorsokak, nekog čeka dobra zarada, ali i veliki trošak