Trešnja se najčešće konzumira kao samostalna namirnica. Njena zaštitna i osvežavajuća snaga može se uklopiti i u pripremu raznih zdravih poslastica. Neodoljivom je čine njen specifičan i primamljiv miris i posebna kombinacija gorkastog, slatkastog i istovremeno kiselkastog ukusa.

Trešnje se često koriste za pripremu kolača, torti, nadeva za savijače, voćnih salata, kompota, sladoleda, sokova, koktela, marmelada, džemova, likera....

Ovom prilikom pripremili smo za vas 2 klasična recepta koji uvek nepogrešivo - oduševljavaju.

1. Smoothie od trešanja i banane

Sastojci:

  • 1 šolja trešanja (opranih i očišćenih od koštica)
  • 1 banana
  • sok od ½ limuna
  • 1 kašika meda
  • 1 dl vode
  • 3 kapi ekstrakta badema
  • 6 kockica leda

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmešajte. Poslužite i konzumirajte odmah.

2. Voćna salata s trešnjama

Sastojci:

  • 100g jagoda
  • 100g ribiza
  • 100g borovnica
  • 100g trešanja
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • sok od ½ limuna
  • malo naribane limunove kore

Priprema:

Operite i ocedite voće. Iz trešnja izvadite koštice, dodajte ostalo voće, šećer i limunovu koricu i sve pažljivo izmešajte. Zatim sve sastojke poprskajte ravnomerno limunovim sokom i još malo promešajte. Tako pripremljenu salatu ostavite da odstoji u hladnjaku 1 do 2 sata, a zatim poslužite.

Izvor: Alternativa za vas