Nema jednostavnijeg i bržeg kolača od ove čokoladne poslastice. Osim što je dekorativna, odličnog je ukusa. Osim čokolade, keksa, tu su i korica i sok od pomorandže, a po želji u smesu možete još dodati i šaku seckanih badema, pistaća ili suvih brusnica.

Sastojci:

  • 250 g keksa
  • 125 g tamne čokolade
  • 125 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu (može i smeđi)
  • 2 kašike kakaoa
  • rendana korica od 1 organske pomorandže
  • cieđeni sok od 1 pomorandže

Priprema:

1. Keks izlomite na manje komadiće, stavite ih u pogledom, dodajte kakao i šećer u prahu koji ste pomešali sa rendanom koricom pomorandže pa sve dobro izmešajte.

2. Na pari otopite maslac i grubo izrendanu čokoladu, u to dodajte sok od pomorandže pa prelijte po keksu. Sve dobro izmešajte, pokrijte smesu streč folijom i ostavite u rižideru oko 60 minuta da se smesa stegne.

3. Izvadite iz frižidera pa pustite smesu da odstoji 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi, potom je istresite na foliju.

4. Uz pomoć folije oblikujte salamu, valjajte po radnoj površini kako biste dobili što verniji oblik salame, zatvorite krajeve i vratite u friđžider na najmanje 6 sati, a najbolje preko noći.

5. Ohlađenu salamu uvaljajte u šećer u prahu, stavite na poslužavnik, narežite i poslužite.

Ako ste razmišljali o slatkim, malim čokoladnim košaricama koje možete napuniti raznim kremama ili malim čokoladnim jajima, s vama dijelimo najlakši trik za izradu čokoladnih košarica koje se pretvaraju u najfinije deserte.

Proljeće je na vidiku, pričamo o uskrsnim delicijama, stoga prije no što se prebacite na laganija i hladnija pića, pozdravite zimu s još kojom šalicom guste, tople čokolade. Znate li barem jedan od 3 razloga zbog kojih je dobro piti toplu čokoladu?

Izvor: Zadovoljna