Sastojci:

  • 400 g batata
  • 1 luk
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • pola šoljice žutog sočiva
  • 1 l vode ili buljona
  • pola kašičice kajenskog bibera
  • kašika mešavine suvih začina
  • pola kašičice soli
  • 2 kašike limete ili limuna
  • 2-3 kašicice svežeg peršuna
  • 1-2 batata za čips
  • so, suncokretovo ulje za prženje

Priprema:

Isecite luk na deblje polumesece. Propržite ga 4-5 minuta na maslinovom ulju zajedno sa začinima, uz stalno mešanje. Dodajte oljušteni batat isecen na kocke veličine 2 cm, oprano sočivo i buljon ili vodu. Kada prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte poklopljeno 15-20 minuta. Izmiksujte štapnim mikserom, potom dodajte biber i so, pa vratite na ringlu da prokuva. Isključite ringlu, dodajte sok limete ili limuna, pa ostavite poklopljeno da odstoji 5 minuta.

Pospite seckanim peršunom. U me đuvremenu pripremite čips od batata kojim ćete ukrasiti supu. Ogulite batat pa strugalicom za povrce „nastružite" tanke kriške. Na kratko ih stavite u zagrejano ulje dok ne porumene, pa ih izvadite na papirni ubrus. Posolite dok je toplo i poslužite uz supu.

Izvor: Sensa