Među ajurvedskimbiljkama koje deluju uravnotežujuće i podmlađujuće, terapeutkinja ističe i amalaki, odnosno amlu, voće koje je poznato i kao indijski ogrozd. Sadrži vrlo visoku koncentraciju vitamina C i antioksidanasa koji pomažu obnavljanje tkiva i uklanjanje toksina.

Amla revitalizuje umornu i oštećenu kožu, kao i onu sklonu aknama i drugim upalnim stanjima. Preporučuje se i za jačanje kostiju, zuba, noktiju i kose – povoljno deluje na njenu pigmentaciju, sprečavajući prevremenu pojavu sedih vlasi. Amla je neizostavan sastojak ajurvedskih negujućih preparata, a za jačanje organizma iznutra može jednostavno da se uzima kao ekstrakt u kapsulama.

Da je nutrikozmetika zapravo način života, smatra i magistarka i analitičarka ishrane Mirjana Tonković. U savetovanju o ishrani i dodacima ishrani bavi se nutritivnom genetikom i proučava povezanost ishrane i emocija.

„Nutrikozmetika bi pre svega trebalo da bude okretanje prema prirodi i prema sebi da bismo upoznali kako naše telo funkcioniše. Stoga, najpre treba da analiziramo svoj način života. Stres, nespavanje i industrijski prerađene namirnice prepune šećera, masnoća i soli uništavaju korisne hranljive materije u organizmu. Usled toga on postaje prekomerno kiseo pa se i koža ‚zakiseli’ te je podložnija borama, bubuljicama, infekcijama i postaje preosetljiva”, objašnjava savetnica za ishranu Tonković. Njeni klijenti, kaže, često ostanu zapanjeni kada im predoči njihove navike i nasleđe tako što ih sve napiše na papir, jer mnogo čega do tada nisu bili svesni.

Naime, nutritivna genetika temelji se na upoznavanju porodičnog stabla. Dve, a po mogućnosti i tri generacije unazad, ispituje se na koji su način i u kakvom podneblju naši najbliži srodnici živeli, kako su izgledali, od čega su bolovali i preminuli. Tako može da se ustanovi koje su nam „slabe tačke” urođene i kako možemo da ih ojačamo.

Osim porodičnog stabla, u dugotrajnom razgovoru sa klijentom, Mirjana Tonković detaljno analizira kako se klijent oseća, šta i kako jede, koliko vode pije. Često se ispostavi da su mu obroci vrlo neredovni i da popije samo jednu ili dve čaše vode tokom dana.

„U takvim slučajevima nisu nisu neophodni dodaci ishrani, nego promena životnog stila. Kad počnu da se usvajaju zdrave navike, već se za jedan i po do dva meseca vide veliki rezultati, kako u izgledu, tako i u celokupnoj vitalnosti”, ističe analitičarka ishrane. Ona preporučuje da suplemente uzimamo vrlo promišljeno i odgovorno, i da pitamo stručnjake da li su to uopšte kvalitetni i delotvorni proizvodi. Pritom bi, smatra Tonković, trebalo da damo prednost namirnicama i biljkama iz našeg, domaćeg podneblja, jer su nam one prirodno najbliskije.

„Veliki hit su čia semenke, a obilje aminokiselina i drugih hranljivih materija koje su, između ostalog, izvrsne i za kožu, možemo jednostavno da dobijemo iz bundevinih semenki. Treba da poštujemo svoju okolinu i sopstvene lekovite biljke, počevši od nevena, hajdučke trave, bokvice, koprive... Pročišćujući i osnažujući čaj od koprive odlična je nutrikozmetika jer je bogat mineralima i pomaže u borbi protiv celulita”, navodi farmaceutkinja Tonković. Podseća nas da je upravo sada, u proleće, pravo vreme za veliko čišćenje organizma nakon koga ćemo da zablistamo svežinom i vitalnošću.

Kako da se osvežite pomoću jednostavnih preparata od domaćeg rastinja otkriva fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić.

U istim razmerama pomešajte sledeće suvobilje: list i cvet bele rade, cvet ljubičice i nadzemni deo divljeg cveta dan i noć. Mešavinu držite u manjoj tegli. U drugoj tegli držite osušeni koren belog sleza. Pripremite čaj tako da jednu veliku kašiku mešavine i jednu čajnu kašičicu slezovog korena stavite u veliku šolju i prelijete sa tri decilitra hladne vode. Ostavite da odstoji tokom noći, a ujutro podgrejte. Uzmite malo ovog čaja i umijte lice, a ostatak popijte.

Za regulaciju varenja, što je ključno za dobar izgled, odlična je salata od svežih listova maslačka, jagorčevine, sremuša i bele rade uz dodatak pokojeg lista ljubičice. Fitoterapeutkinja dodaje da bi sve okrepljujuće biljne recepture trebalo da sadrže poseban, dodatni sastojak, a to je – vreme za sebe. Opustite se, krećite se na svežem vazduhu i suncu, tako ćete zaista da zračite jedrinom.

Izvor: Lovesensa