Ako naša koža ima kafa karakteristike, onda je ona sjajna, porculanski bleda, poput meseca, dok je kosa gusta, talasasta, tamna i lako se masti. Prednost ovog tipa kože je što se bore javljaju u kasnijim godinama života, pa je mladalački izgled zastupljeniji nego u slučaju vata i pita tipa kože.

Kada je neuravnotežena, kafa koža je sklona pojavi velikih pora, lako se masti, sklona je nastajanju masnih ekcema, mitisera, akni i zadržavanju vode. Ovakva koža je, takođe, podložnija razvoju gljivičnih infekcija u odnosu na vata i pita kožu.
Zbog svih navedenih karakteristika, kafa koža zahteva češće i temeljnije čišćenje od drugih tipova kože. Neophodno je da, ako imamo ovaj tip kože, izbegavamo upotrebu masnih krema koje zatvaraju pore.

Osim toga, savetuje se izbegavanjeteške hrane, poput prženih namirnica, masnog mesa, sireva i teško svarljivih slatkiša. U ishrani se preporučuje lagana hrana koja se jednostavno vari i koja ima gorak, opor i ljutkast ukus, jer ovi ukusi balansiraju kafa došu. Za pripremanje hrane se preporučuje maslinovo ulje, a pre svakog obroka se, za stimulisanje vatre varenja, preporučuje komadić narendanog đumbira u koji smo dodali malo soli i malo limuna.

Tople kupke i upotreba laganih i nežnih krema će dodatno otvoriti pore na našoj koži. Veoma je važno i da obezbedimo da pražnjenje creva bude redovno i regularno, kao i da svakodnevno imamo adekvatnu fizičku aktivnost, jer će izlučivanje znoja tokom vežbanja pomoći prirodno čišćenje naše kože.
Za negu ovog tipa kože tokom zimskih meseci možemo koristiti:

10 ml ulja jojobe
3 kapi etarskog ulja lavande.

Izvor: Sensa