Noćni tretman za negovane ruke

Izložene svakojakim zimskim uslovima, ruke su posebno sklone dehidraciji i oštećenjima. Kremu za ruke bogatu vitaminima i biljnim uljima – prirodnim antioksidansima nanosite više puta dnevno. Zbog suvog i toplog vazduha u zatvorenim prostorima i niskih temperatura spolja, prirodni proces eksfolijacije je usporen, što znači da se više odumrlih ćelija zadržava na površni kože, a to može uzrokovati zatezanje i osetljivost kože ruku.

U takvim stanjima ponekada ni kreme nisu delotvorne, zato jednom nedeljno napravite nežan pilingruku, izbegavajući preparate sa krupnim granulama. Smesu za piling možete i sami da napravite, na primer, od mešavine šećera i nekoliko kapi kokosovog ulja. Vikendom, kada imate više vremena, posvetite rukama dodatnu pažnju. Namažite ih bogatom, prirodnom kremom puštajući da je koža u potpunosti apsorbuje, a potom nanesite i sloj jojobinog ili kokosovog ulja. Na ruke zatim navucite zagrejane frotirne rukavice za kupanje, pamučne rukavice ili čarape i držite ih tako tokom noći. Ujutro će koža vaših ruku biti meka i zdrava.

Kako koristiti ulja?

Ulje će se najbolje upiti u kožu nakon umivanja, tvrdi aromaterapeutkinja Anamarija Pažin: „Malu količinu ulja zagrejte među dlanovima, jer toplina i vlaga pospešuju apsorpciju, pa ga kružnim pokretima nanesite jagodicama prstiju na lice, vrat i dekolte.“ Ulje koristite ujutro i/li uveče umesto hidratantne kreme. Ako imate suvu kožu, nekoliko negujućih kapi nanesite preko seruma ili hidratantnog losiona – tako ćete sprečiti isparavanje dragocene vlage.

Piling može biti dvosekli mač

Za sivu kožu bez sjaja najčešći su krivci odumrle ćelije zalepljene za površinu kože. Tajna mekane, glatke i hidrirane kože skriva se u eksfolijaciji koja uklanja mrtve ćelije, nečistoće i višak sebuma te kožu priprema za apsorpciju blagotvornih sastojaka iz krema, maski i seruma.

Ipak, te magične granule treba oprezno koristiti, upozorava aromaterapeutkinja Anamarija Pažin: „Uvek dajte prednost prirodnim pilinzima fine, gotovo praškaste teksture, poput mlevene kafe ili latica cvetova, jer preterano 'ribanje' koža ne podnosi.“ Sve što radimo na licu, objašnjava aromaterapeutkinja, mora biti nežno jer prečestim ili preagresivnim pilinzima možemo oštetiti gornji sloj kože, a to će je učiniti dehidriranom i osetljivom. Koliko često posegnuti za ovim multifunkcionalnim pomagačem zavisi od stanja i tipa kože. Za normalni tip kože aromaterapeutkinja preporučuje korišćenje pilinga tri - četiri puta mesečno, za masnu kožu dva ili tri puta, dok će suvoj koži biti dovoljan jedan ili dva pilinga mesečno, a zreloj i osetljivoj samo jedan.

Izvor: Sensa