Kako Finci održavaju zdrav duh u zdravome telu, koje vaše zdrave navike možemo da usvojimo?

Virpi Mikkonen: Volimo prirodu, jednostavnost i cenimo samoću pa su naše glavne aktivnosti meditativne šetnje po šumi i kupanje u jezerima i moru tokom leta, a zimi se relaksiramo u sauni i skijamo po divljim planinskim obroncima. Jednostavnost preferiramo i u kuhinji. Celoviti i sveži sastojci, povrće, pečurke, šumske bobice i žitarice, u zavisnosti od sezone, osnovne su namirnice koje koristimo. Mislim da je potrebno zakoračiti unzad, vratiti se korenima i posvetiti određene trenutke samo sebi.

U srcu ste sezone sakupljanja plodova po šumama i livadama, šta najviše berete i kako koristite plodove šume?

Virpi Mikkonen: Bobičasto voće i samoniklo bilje na vrhu su mojih prioriteta, a Finska obiluje još i lekovitim pečurkama poputčage(chaga) koja, zahvaljujući obilju antioksidansa i medicinskih svojstava, važi za moćnu superhranu. Od osušene čage pravim čaj ili je konzumiram u obliku tinkture, a od šumskih bobica pravim pite, crumble, sirove torte i džemove sa chia semenkama.

Koristite li šumsko voće i u kućnim preparatima za lepotu?

Virpi Mikkonen: Za negu kože već dugo koristim borovnice, različite vrste brusnica i močvarne jagode - odlične su za pravljenje kućnih maski za lice. Zgnječim bobice, pomešam ih s prirodnim jogurtom i dobijem bogatu masku koja obiluje antioksidansima koji su jako dobri za kožu. Divlje bobice sadrže oko 80 odsto više antioksidansa od gajenih, obiluju vitaminima C i E, dobrim aminokiselinama, elementima u tragovima i drugim sastojcima koji su odlični i za lepotu i za zdravlje. A najbolje ih je koristiti upravo sirove jer tako organizmu na najbolji mogući način pružaju sve svoje dobrobiti.

Koje lagano letnje jelo najčešće pripremate?

Tuulia Talvio: Raznorazne wrap salate sa keljem, avokadom, zelenim lisnatim povrćem i tanko narezanim kriškama ostalog povrća, u kombinaciji sa pirinčem i nekom vrstom proteina. Ovakve 'zamotane' salate je jednostavno pripremiti, vrlo su ukusne i zdrave, a praktične su i za nošenje.
Koja je namirnica trenutno vaša najmoćnija medicinska uzdanica?
Virpi Mikkonen: Koren kurkume koji narendam i dodajem u sokove, smoothieje, kaše i variva, a svakodnevno pijem latte od kurkume koji je odličnog okusa i poboljšava imunitet.

Skandinavija je poznata po hladnoj i oštroj klimi koja je vrlo gruba prema koži. Kako štitite i negujete svoju kožu?

Tuulia Talvio: Verujem da lepota i zdravlje kože dolaze iz hrane koju konzumiramo pa jedem puno dobrih masnih kiselina, avokado, orašaste plodove, divlju ribu... Koristim samo prirodnu kozmetiku, na primer, biljna ulja i kreme za lice od karite maslaca kad kožu treba zaštititi od hladnog vremena. Takođe, redovno stavljam i maske za lice.
Kako se štitite od UV zračenja tokom leta?
Tuulia Talvio: Linijom za sunčanje Algamaris, francuskog organskog brenda Laboratoires de Biarritz, jer ima najbolje prirodne zaštitne filtere u kombinaciji sa crvenom algom gorria, moćnim antioksidativnim sastojkom. Takođe, primetila sam da moja koža bolje toleriše sunce kad jedem celovite namirnice i puno povrća. Retko kad izgorim, a lako dobijem preplanuli ten jer jedem obilje zeleniša i šargarepe.

Izvor: Sensa.hr