Za negovanje kose kupujemo razne kozmetičke proizvode, ali zaboravljamo koliko je važna nega iznutra. Od količine vitamina i minerala koje unosimo preko hrane zavisi i zdravlje i gustina naše kose. Postoje određeni hranljivi sastojci koji će ubrzati rast - evo recepta za prirodni eliksir koji može pomoći!

Sastojci:

  • 200 g lanenog ulja
  • 4 limuna
  • 1/2 kg meda
  • 3 mala čena belog luka

Priprema:

Prvo oljuštite beli luk i blenderom ga izmiksajte sa oljuštenim limunom dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodajte laneno ulje i med u smešu i ponovo promešajte. Zatim sipajte smešu u teglu i čuvajte je u frižideru. Trebalo bi da uzmete 1 supenu kašiku ovog leka 30 minuta pre jela. Preporučuje se da koristite drvenu kašiku.

Laneno ulje je prirodni izvor omega-3 masnih kiselina koje neguju folikule dlake i stimulišu rast. Osim toga, ovo ulje sprečava upale, pomaže u sprečavanju gubitka kose, preoređene kose i drugih problema sa kosom. Sa druge strane, sadrži linolensku kiselinu. Dokazano je da kada ljudskom telu nedostaje linolenska kiselina, vid će postati loš. Dakle, laneno ulje sadrži više linolne kiseline i manje masti. Dakle, odličan je za poboljšanje ljudskog vida, ali i za zdravlje kose.

Beli luk je izuzetno koristan za sprečavanje gubitka kose, pa ne čudi što mnogi šamponi imaju ovaj sastojak u sebi. Lokalna primena belog luka može podstaći rast kose i smanjiti opadanje. Pored toga, sadrži sumpor i selen, koji pomažu u jačanju strukture vlasi.

Osim što će pozitivno delovati na kosu, ovaj eliksir je moćan saveznik i za jačanje imuniteta!

Izvor: Sensa