Kosa koja se brzo masti najčešće se češće pere i tretira, što uzrokuje dodatno lučenje sebuma i narušavanje kvaliteta kose usled korišćenja kozmetike, često sušenje fenom i feniranje. Kako onda oprati kosa da bi ona duže ostala čista, stručnjaci imaju jednostavan trik u par koraka koji može sačuvati volumen i do nekoliko dana.

Očešljajte kosu da biste je lakše očešljali i stilizovali nakon pranja. Savetuje se da prvo češljate krajeve, a zatim koren kose. Nanesite malo prirodnog ulja za kosu (kokosovo, arganovo, bademovo) na krajeve i ponovo ih očešljajte. U idealnom slučaju, potrebno je da ostavite ulje na kosi celu noć, ali možete ograničiti i držanje oko 15 minuta. Mnogi stručnjaci smatraju da je ovo delotvornija metoda od regeneratora, jer smanjuje dodatno mašćenje kose, daje joj volumen i potpuno je prirodno.

Koristite šampon koji odgovara vašem tipu kose. Preporučuje se da farbanu kosu perete šamponom bez sulfata. Šampon sa sulfatima mogu koristiti oni koji imaju neobojenu kosu koja se brzo masti. Ako imate kovrdžavu kosu, trebalo bi da razmislite o korišćenju regeneratora za dubinsko čišćenje umesto šampona, jer je kovrdžava kosa sklona isušivanju.

Takođe, važno je da ne konzumirate previše proizovda za pranje kose, već isključivo upotrebite onako kako je istaknuto u načinu upotrebe na ambalaži. Nanesite šampon i utrljajte ga prstima (ne noktima) u koren kose, izbegavajući krajeve. Najbolje je da perete kosu tako što ćete spustiti glavu kako bi se kosi dodao volumen i poboljšala cirkulacija krvi.

Temeljno isperite šampon, u potpunosti osloboite kosu od sapunice. Ne budite lenji, ovaj proces može da traje, ali je važno da vaša kosa potpuno bude isprana od šampona.

Ako želite da koristite balzam, onda ga nanesite samo na krajeve. Takođe, možete koristiti i maske jednom nedeljno pre pranja, posebno one koje pomau da se kosa sporije masti.

Ne češljajte mokru kosu, jer to kvari njenu strukturu. Spustite glavu i brzim pokretima, "pipkajte" kosu peškirom, nikako ne trljajte između dlanova. Zatim sušite kosu tako što ćete je zabaciti napred, tako ćete dobiti više volumena.

Možda vam ovaj postupak pranja kose dleuje kao dugačak, ali ako ga uradite ispravno, kosa će se sporije mastiti i praćete je ređe - oko dva puta nedeljno.

Peterana upotreba suvog šampona može narušiti kvalitet kos ei neće zameniti pranje kose i svežinu i volumen koji na taj način dobijate. Ipak, ukoliko vam je u nekim situacijama potrebna "hitna pomoć" da vaša kosa izgleda čistije i bujnije, možete napraviti prirodni rastvor - dodajte 5 kapi jabukovog sirćeta u 200 ml vode i poprskajte teme.

Izvor: Sensa