Bez obzira da li smo se sunčali ili ne, tokom boravka na moru svako od nas dobije makar malo "boje" koja osveži ten. Iako je preplanuli ten zapravo odgovor kože na prekomerno sunčanje, u zapadnoj kulturi se smatra privlačnim stoga mnoge žene, ali i muškarci žele da imaju preplanulu kožu i na sve načine pokušavaju da je zadrže što duže po povratku s letovanja.

Kako da vam preplanuli ten duže traje?

Koža se stalno regeneriše i obnavlja svoje ćelije, stoga i preplanuli ten ne može da traje beskonačno. Kod nekih je taj proces brži, kod nekih sporiji, ali postoji nešto što možete da uradite. Evo saveta:

1. Umesto kupanja u kadi, opredelite se za tuširanje i to mlakom vodom jer na taj način smanjujete vreme izlaganja vodi i rizik od pojačanog ljuštenja i isušivanja kože.

2. Koristite blage kupke i mleka za telo. Birajtee one koji su obogaćeni sastojcima koji hidriraju, a dobri su i preparati namenjeni osetljivoj koži. Možete koristiti i kupke na uljanoj bazi koje će pomoći koži da zadrži vlažnost, kao i prirodna ulja (jojobino, bademovo, kokosovo, maslinovo...)

3. Ako se tuširate više puta dnevno, koristite preparate za tuširanje samo na onim mestima gde se najviše znojite (pazuh, stopala i prepone) kako biste sprečili prekomerno isušivanje kože.  

4. Koristite hidrirajuće maske na licu, na bazi aloje, krastavca, hijaluronske kiseline

5. Nosite odeću od laganih materijala i širih krojeva koji vas ne sputavaju i ne stežu. Na taj način smanjujete trenje kože i pojavu perutanja.

6. Neka vaš trik budu bronzer i šimer. Iako vam neće pomoći da zadržite preplanulost, lako ćete moći da je imitirate uz pomoć bronzera na licu i dekoltetu i uljima koja sadrže šimer i prelamaju svetlost tako da vam koža deluje osunčano.

Izvor: Sensa