Akne su najčešći kožni problem, a većina ljudi se sa njim suoči barem jednom u toku života. Najčešće se pri tretiranju akne preporučuju dermatolški testirani kozmetički proizvodi, ali ne treba zaboraviti na ono iznutra, jer pojava akni može biti povezana i sa zdravljem, pa čak i određenim oboljenjima. Takođe, važno je da obratite pažnju i na hranu koju konzumirate, kao i na fizičku aktivnost.

Kako nastaju akne? Na površini kože postoje mali otvori koji se nazivaju pore koje su povezane sa lojnim žlezdama. Akne se javljaju kada se ove pore začepe mrtvim ćelijama kože ili sebumom, u prisustvu bakterija koje izazivaju izbijanje akni. Zbog toga su u nezi kože koja je sklona aknama najčešće koriste proizvodi sa antibakterijskim komponentama. Među najčešće korišćenim su salicilna kiselina, cink, bela glina, ulje čajevca.

Kada je reč o ishrani i aknama, najvažnije je da smanjimo nivo šećera u krvi. Kada nakon obroka dođe do skoka šećera u krvi, u telu se oslobađa velika količina faktora rasta sličnog insulinu, hormona koji čini da lojne žlezde rade još aktivnije. Namirnice koje stimulišu ovaj proces uključuju testeninu, pirinač, beli hleb, gazirane pića i druge izvore jednostavnih ugljenih hidrata. Takođe, u skoku šećera mogu imati ulogu i namirnice koje smatramo zdravim, na primer krompir ili kuvana cvekla, jer takođe imaju visok glikemijski indeks.

Kristina Vinogradova, ruska nutricionistkinja ističe da osobe koje imaju problem sa aknama treba da izbegavaju sledeće namirnice:

  • Sva brza hrana, nezdrava hrana loše utiče na kožu. Ograničite konzumiranje čipsa, krekera, gaziranih pića, kolača, slatkiša, suhomesnatih proizvoda, konzervisane hrane itd.
  • šećer je glavni za patogenu floru u našem organizmu. Uklonite sav dodatni šećer (slatkiši, marmelade, kolači).
  • gluten (koža je odraz stanja gastrointestinalnog trakta) - ukoliko imate česte probleme sa aknama, možda bi trebalo da proverite da li ste osetljivi na gluten
  • mlečni proizvodi (sprovedena su mnoga istraživanja o povezanosti akni sa konzumiranjem mlečnih proizvoda: sladoleda, mleka, svežeg sira itd.)
  • voće sa visokim GI - isključite ga iz ishrane na neko vreme dok se problem sa akama ne reguliše.

Napomena: Ukoliko imate akne i problematičnu kožu lica, neophodno je da se konsultujte se sa dermatologom!

Izvor: Sensa