Tapkanje je postalo izuzetno popularno za očuvanje lepote, mladolikosti i zdravlje kože lica. Tapkanje je jedna od vrsta vibracione masaže, a može se koristiti i u terapijskoj i profilaktičkoj masaži. Njegova posebnost je u tome što stvaramo efekat vibracije je na dubokim mišićima lica. Mimični mišići lica, za razliku od skeletnih mišića tela, nisu pričvršćeni za kosti sa oba kraja, već za kožu. Zašto svaki tonus mišića koji dovodi mišić do njegovog skraćivanja i kontrakcije izaziva bore na licu, pogoršanje cirkulacije krvi, odliv limfe. Ovo poslednje dovodi do bledila lica i otoka. Vibracija opušta mišiće, što pomaže da lice izgleda mlađe.

Takođe, može da utiče na duboke nervne završetke, krvne sudove i limfne sudove. Stimulisanjem cirkulacijekrvi i odliva limfe lica, u mogućnosti smo da se oslobodimo otoka na licu, a takođe i poboljšamo tonus i boju kože lica. Stimulišemo proizvodnju kolagena. Možda ste videli da se u mnogim azijskim zemljama, gde je razvijen kult lepote, proizvodi za negu kože nanose uz pomoć tapkajućih pokreta ruku. Ovo omogućava da se proizvodi za negukože dublje prodru u slojeve kože, što povećava efekat krema i seruma.

Najjednostavniju i najlakšu masažu lica tapkanjem možete da uradite ujutru bez ustajanja iz kreveta. Kada se probudite, počnite sa tom vežbom, a prednosti su sledeće:

  • Pomaže da se razbudite, jer je cirkulacija krvi na licu ubrzana, a mišići lica su prilično snažno povezani sa mozgom. Zbog toga mozak shvata da ste budni - osećate se mnogo bolje.
  • Smanjuje rizik od glavobolje tokom dana.
  • Opušta područje oko očiju.
  • Smanjuje nadutost na licu, posebno ispod očiju i u predelu obraza.
  • Mišići su tonirani, što zateže obraze, i oblikuje lice.
  • Izražavanje mimičnih bora se smanjuje.
  • Raspoloženje se poboljšava, nivo stresa se smanjuje.
  • Podstiče se regeneraciju kože.

Kako da ujutru uradite vežbu tapkanja za mladolikost i lepu kožu lica:

Vežba se radi prilično jednostavno, još dok ležimo u krevetu. Generalno, tehnike vibracija ne podrazumevaju nikakve stroge linije, ali za udobnost i doslednost možete da pratite linije za masažu. Počnite lagano i brzo tapkati lice vrhovima prstiju.

1. tapkajte od centra čela do slepočnice
2. od centra nosa do ušne školjke.
3. od centra brade duž linije donje vilice do ušnih resica.
4. oko očiju radimo samo vrhovima prstiju, praveći vrlo lagane i brze pokrete tapkanja. Ovde se krećemo od spoljašnjeg ugla očiju ka unutrašnjem, od unutrašnjeg ka spoljašnjem. Područje obrva se tapka duž linija obrva.
5. područje vrata se tamka odozdo prema gore.
6. bočne zone prednje površine vrata od vrha do dna.

Vežbu ponavljamo do osećaja toplote i lagane vibracije na licu. Važno je da vam prija i da se osećate zadovoljno. Tapkanje treba da bude nežno i lagano. Ukoliko imate određenih zdravstvenih problema sa kožom, pre upotrebe ove tehnike konsultujte se sa dermatologom.

Izvor: Sensa