Neminovno je da se s godinama na licu pojavljuju bore. One su rezultat mimike lica, odaju naše navike tokom života, sve neprospavane noći, dane kada smo zaboravili da skinemo šminku ili namažemo hidratantnu kremu... One pokazuju koliko smo pažnje posvećivali svom licu ali i koliko smo brinuli, patili, smejali se, radovali životu. Možemo pokušati da ih ublažimo, kako bi bile manje vidljive, a u tu svrhu koriste se različiti tretmani. Jedan od delotvornih, pritom prirodnih, bezbolnih i jednostavnih jeste joga lica. Kao što vežbamo mišiće kako bi nam telo bilo jako i zategnuto, tako isto možemo vežbati mišiće na licu, kojih ima preko 50. O ovoj temi razgovarali smo sa Jelenom Jovanović, instruktorkom joge lica.

- Joga lica je tek od skoro poznata, ali nije nova disciplina-  praktikovala ju je još Kleoptara, a bila je poznata i na kineskom dvoru. Ovaj metod uključuje vežbe za mišiće lica, samomasažu i akupresuru. Sve ove tehnike na različiti način deluju na mišiće lica ali se međusobno dopunjuju. Vežbom lica aktiviramo mišić, kontahujemo ga i odgovarjućim pokretom stvaramo otpor i kontraotpor u mišiću. Na taj način, postižemo aktivaciju, jačanje i izgradnju mišića lica. Time se  postiže efekat zategnutijeg i svežijeg izgleda lica. S druge strane, samomasažom opuštamo mišiće lica koji su napeti. Opušteniji mišić znači i manje bora- objašnjava naša sagovornica.

Jelena ističe da svako od nas može odvojiti malo vremena kako bi se posvetio svom licu, jer samo doslednost daje rezultate.

- Preporuka je da vežbe radimo ujutru, jer na taj način probudimo mišiće lica i poboljšamo cirkulaciju. Za veče je bolja samomasaža kako bismo oklonili napetost i obezbedili mirniji san. Već nakon prvih mesec do dva primetna je razlika u tonusu kože, ona izgleda zategnutije i čvršće. Vidljive promene u smislu blažih bora, podignutijeg gornjeg kapka, umanjenje podbratka i slično poprilično su individualne, ali je optimalno vreme za njih mesec dana do tri meseca praktikovanja joge lica- kaže Jovanovićeva.

Jelena savetuje da se pre izvođenja vežbi lice hidrira, a zatim ostavi da koža upije preparat, kako on posle ne bi smetao prilikom izvođenja vežbi.

- U slučaju samomasaže, dobro je odabrati ulje, masnu kremu ili serum, kako bi prsti klizili po koži. To mogu biti i hladno ceđena ulja, ali prilikom izbora preparata vodimo računa da odgovaraju tipu kože- savetuje naša sagovornica.

Pogledajte video u kome Jelena Jovanović,  instruktorka joge lica pokazuje kako možemo ublažiti bore mrštilice i otkloniti napetost nakon višečasovnog rada na računaru. Bilo da ste kratkovidi, dodatno naprežete mišiće oka i oko očiju, smeta vam Sunce ili se mrštite, sve ovo utiče na stvaranje bora između očiju, a neretko izaziva i glavobolju. Ono što vam je potrebno je opuštanje mišića i kontrola mimike. Ovu samomasažu možete izvoditi dva puta dnevno, 2-3 minuta. 

Kako da ublažite bore mrštilice  instagram/@joga.lica.face.fitness

Izvor: Sensa