Jedan od fascinantih i čarobnoih stvari jeste koliko naše telo radi za nas, a potrebno je samo malo kako bismo u njemu uspostavili ravnotežu. Usled raznih spoljnih negativnih efekata, toksina i stresa, važno je da se potrudimo i uspostavimo unutrašnji osećaj blagostanja.

Postoje razne tehnike koje pomažu da uspostavite balans u telu i umu istovremeno, a jedna od vodećih je refleksoterapija lica. Ova vrsta refleksologije u koristi lice kao mapu za komunikaciju sa različitim sistemima po celom telu. Može podstaći različite funkcije kao što su podsticaj limfi, oslobađanje napetosti i balansiranje energije jin i jang.

Refleksologhija je povezana sa akupunkturom, a umesto da koriste igle za stimulisanje određenih cenatar u telu preko određenih tačaka, holističari su počeli da koriste dodir. U početku je to samo bio dodir prstima, a kasnije su napravljena i posebna pomagala, najčešće roloni sa kristalima (uglavnom žad). Određivanjem pravih tačaka zna licu koje su povezane sa određenim organima, pojedinac može da postane sam svoj iscelitelj.

Ova tehnika pomaže da se bolje povežete sa svojim telom. Dodirom određenih tačaka na licu možete pozitivno stimulisati funkciju organa u telu, što se vekovima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Kako biste sami uradili refleksologiju lica pogledajte navedenu mapu na kojoj su istaknute tačke koje su povezane sa određenim organima, pa pratite sledeće korake:

Osluškujte svoje telo, osvestite u kom delu tela se oseća napetost, pa tačku za taj deo tela pronađite na "mapi lica". Važno je da pre masaže vaše lice bude čisto i suvo. Stavite nežno dva prsta (kažiprst i srednji prst) na tačku i polako kružnim pokretima masirajte tačku. Povećavajte postepeno pritisak, ali ne d vam bude bolno i neprijatno. Radite ovo sve dok vas opušta i pomaže. Ovu praksu možete primenjivati svakodnevno.

Na ovaj način ne možete sebe izlečiti od tegoba, važno je da se konsultujete sa stručnom osobom i lekarom. Međutim, refleksologija lica može pomoći da se opustite, umanjite bol i pozitivno utičete na balans energije, ali i zdravlje celokupnog organizma.

Izvor: Sensa