U današnjem društvu podrazumeva se da pazuh bude gladak, suv i osvežavajućeg mirisa. Ali, ne zaboravimo da pranjem, nanaošenjem dezodoransa i depiliranjem ne možemo (i ne smemo) da sasvim suzbijemo prirodnu funkciju pazuha u kojima se nalaze mnogobrojne žlezde znojnice, ključne za telesnu „klimatizaciju“. Zbog njih je koža propusnija, a time i osetljivija. Osetljivosti pazuha uveliko doprinosi i trljanje kože u pregibima, gde se nakuplja vlaga, a smanjuje protok vazduha. Zato se na tome mestu mogu pojaviti razne tegobe, posebno tokom vrućina kada su učestale kožne iritacije, alergije i infekcije. Za negu i zaštitu pazuha dr Ljiljana Škrinjar, specijalistkinja dermatovenerologije, preporučuje...

1. Ako se na pazuhu pojave promene poput crvenila, peckanja, osipa, mrlja, bubuljica ili kvržica, svakako treba ustanoviti što je posredi. Na primer, nastane li na koži crvena upaljena kvržica, najčešće je reč o upali korena dlake. Mrlje, odnosno promene boje kože i svrab, mogu biti znakovi alergije ili gljivične infekcije, a bakterijske infekcije najčešće se manifestuju kao sitne bubuljice.

2. Vrlo su popularni dezodoransi iz kućne radinosti načinjeni od sode bikarbone, eteričnih ulja i drugih prirodnih sastojaka. Međutim, zbog korišćenja takvih preparata ljudi često završe kod dermatologa jer i prirodne materije mogu da izazovu iritacije i alergijske reakcije, posebno ako se doziraju u prevelikim koncentracijama, što se često događa kada se dezodoransi pripremaju prema neproverenim receptima. Sigurniji izbor su dezodoransi načinjeni prema visokim farmaceutskim i kozmetičkim standardima. Među takvim proizvodima postoji široka ponuda onih što ne sadrže štetne sintetske kemikalije i posebno su prilagođeni osjetljivoj koži.

3. Dezodoransi postižu pun efekat samo ako se nanose na čistu i suvu kožu. Ova preporuka možda zvuči banalno i opštepoznato, ali ipak se zanemaruje. Zbog užurbanog dnevnog ritma korisnici često dezodorans nanose na već oznojenu kožu. Međutim, tako se smanjuje njihova djelotvornost, a povećava se rizik nastanka iritacija.

4. Za „provetravanje“ pazuha najpogodnije su prirodne tkanine poput pamuka, što je razlog više za izbegavanje sintetičkih materijala.

5. Ne preporučuje se piling pazušne zone jer može izazvati crvenilo i nadraženost kože.

6. Na pazuh se povremeno, odnosno prema potrebi, mogu nanositi losion, mleko i slični preparati za negu tela. Neka budu lagane teksture i vrlo blagog sastava. Nemojte ih nanositi pre dezodoransa jer se time smanjuje njegov efekat.

7. Ne koristite dezodorans pre odlaska na plažu, odnosno pre kupanja i sunčanja. Međudelovanje UV zraka i dezodoransa može da izazove alergije i podstakne nastanak smeđih mrlja na koži koje je teško ukloniti.

8. Ako je pazuh izložen jakom suncu (npr. ako često podižete ruke uvis za boravka na plaži ili vežbanja na otvorenome i slično), zaštitite ih preparatom sa visokim faktorom (SPF 30 ili višim). Pritom važi već spomenuta preporuka da preparat bude lagane teksture i vrlo blagog sastava.

9. Depilacija (npr. brijanjem ili kremom) među najčešćim je uzrocima iritacija i urastanja dlačica u području pazuha. Stoga, promišljeno odaberite odgovarajuću metodu i pažljivo pazite na higijenu (npr. ako brijete pazuh, žilet morate što češće da menjate i on mora glatko da klizi po vašoj koži). Nemojte nanositi dezodorans neposredno nakon depilacije pazuha.

10. Osobama koje su sklone upalama korena dlake i urastanju dlačica preporučuje se njihovo trajno uklanjanje pomoću IPL tehnologije (eng. intense pulsed light: intenzivna pulsirajuća svetlost) ili lasera. Ali, takvi postupci nisu pogodni za svakoga i moraju da ih obavljaju iskusni stručnjaci, a koža nedeljama pre i nakon tretmana ne sme da bude izložena sunčevim zracima.

Izvor: Sensa/Sensa.hr