Postoje razni mitovi koji su vezani za proces starenja i koji vas mogu samo sabotirati da iskoristite potencijal života bez obzira na godine, a neki od najčešćih su nizak libido, niska energija, nedostatak želje za intimnim odnosima... Sa druge strane,studija Severnoameričkog društva za menopauzu dokazala je da srednje godine ne moraju da budu bez intimnih odnosa, naprotiv, mnoge žene žele da sačuvaju ovu energiju i poboljšaju je.

Istraživanje, koje je predstavljeno na Virtuelnom godišnjem sastanku navedenog društva u 2020. godini, pokazalo je da je jedna četvrtina žena još uvek zainteresovana za odnose tokom srednjeg životnog doba, a skoro polovina (45%) žena je zainteresovana za intimne odnose u ranim u srednjim godinama.

Mnoge studije su pokazale da je način na koji žene žele i percipiraju intimne odnose u velikoj meri povezan je sa fizičkim stanjem. Suvoća vagine, koja može dovesti do bolnog seksa, i smanjenje nivoa estrogena, što može smanjiti libido, dva su uobičajena simptoma menopauze koja su dovela do uverenja da žene u srednjim godinama jednostavno ne žele intimne odnose. Ali to nije istina!

Kako bi razotkrili ovaj mit, istraživači su proučavali više od 3 200 žena i ispitivali kako se nagon za intimne odnsoe promenio ili ostao stabilan tokom tranzicije menopauze. Ovo su bila njihova tri glavna rezultata:

  • Oko 45% žena je reklo da su intimni odnosi važni u ranim godinama srednjeg života.
  • Za 27% žena, vođenje ljubavi je ostalo veoma važno tokom srednjih godina i kasnije.
  • Za 28% žena intimni odnosi nisu bili od velike važnosti tokom srednjeg života.

Istraživanja su pokazala da su intimni odnosi i dalje važni za žene u menopauzi, a mnoge su potvrdile da sada doživljavaju i veće zadovoljstvo. Pošto je želja i dalje velika za mnoge žene, pronalaženje načina za prevazilaženje prirodnih telesnih promena može učiniti intimne odnose prijatnijim. Na primer, pronalaženje pravog prirodnog lubrikanta, podizanje seksualne energije ili savetovanje sa ginekologom oko odabranih načina da imate bolje intimne odnose u 40-im, 50-im i dalje.

Stručnjaci ističu da intimni odnosi posle 50-e godine života mogu imati brojne benefite po zdravlje, kao što je jačanje imuniteta, kardiovaskularno zdravlje, jačanja dna karlice, sagoreva kalorije, pomaže kod simptoma menopauze, deluje pozitivno na kvalitet sna i ima sjajno dejstvo po mentalno zdravlje - smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

Izvor: Sensa