Šišanje kose za mnoge žene nije samo stvar trenda ili promena izgleda, već predstavlja važan deo transformacije. Sigurno ste u frizerskom salonu više puta čuli ili sami rekli - "Molim te nemoj puno da mi skratiš kosu." Iako nam se često dopadne kratka frizura kod neke žene, nismo spremni da odsečemo svoju kosu i potpuno skratimo, plašimo se ishoda. Odakle potiče ta velika dilema oko kratke kose kod žena?

Od diktiranja oblika našeg tela do zahteva da imamo glatku kožu bez bora, društvo je odavno postavilo veoma jasan i strog pravilnik kada su u pitanju standardi lepote, a jedan od najstarijih se odnosi na dužina naše kose. Na primer, kada pogledate Diznijeve princeze, primetićete kako skoro sve imaju dugu, zdravu, sjajnu i bujnu kosu. U filmovima često primećujemo kako se trenutak kada devojka oslobađa svoju dugu kosu iz repa smatra posebno privlačnim, kao i kada skloni kosu sa lica ili ramena.

Uprkos uverenjima o dugoj kosi kao simbolu seksepila, žene sa kratkom kosom deluju osnaženo, samopouzdano i autentično. Psihološkinja Beki Spelman objašnjava da se nekada duga kosa smatrala odrazom mladolikosti, dok se kratka povezivala sa starijim životnim dobom. Ali, zapravo, žene često u zrelim godinama drastično skraćuju kosu jer su nezavisnije, imaju više samopouzdanja i sigurnosti u sebe, znaju šta žele, a šta ne. Psihološkinja smatra da žena šišanjem kose na kratko ukazuje na svoju nezavisnost, ljubav prema sebi, ona postaje lovac, ta koja vlada svojim životom i dodaje:

"Kada žene prolaze kroz period tranzicije ili krize, često će ošišati kosu. To je simbolično otpuštanje prošlosti, izbacivanje iz kose svega što nas je mučilo, presecanje starih veza i olakšavanje tereta da idemo napred u novu budućnost. Međutim, to ne znači da nas duga kosa vezuje za staru tradiciju. Žene očigledno mogu da budu neverovatno aktivne, odlučne i sposobne u svetu, a da im kosa i dalje raste."

Često se događa da žene nakon stresne promene, transformacije, okončanja nekog odnosa, odluče da se ošišaju. One na taj nalčin simboličnu poručuju i sebi i drugima da je kontrola u njihovim rukama i da imaju posebnu moć u svom životu.

Psihoteraput Heder Garbut ističe - #Kada žene odluče da ošišaju svoju dugu kosu, to je često vreme transformacije i otpuštanja starog i prihvatanja novog.Kad god postoji otpuštanje, postoji tuga za onim što je nestalo – kao i uzbuđenje za onim što dolazi. To je mnogo dublja stvar od jednostavne promene stila; to je promena identiteta. Šišanje predstavlja taj veliki korak i zato ponekad sa sobom donsoi i suze; na neki način, to je pitanje oproštaja od jedne ere i osobe koja smo ranije bili. Šišanje kose je kao skidanje kože. To je najverovatnije rođenje u novo ja."

Iz razloga što postoje mnogi oprečni rezultati o kratkoj kosi kod žena, u kojima neki smatraju da je ovakva frizura iskazuje posebno ženstvenost i seksepil, neki napominju da ovakvom kosom žene smanjuju svoju ženstvenost i više zrače mušškom enrgijom, žene su na društvenim mrežama pokrenule tag #shorthairdontcare. Ovaj vid "pokreta" podstiče žene koje vole svoju rkatku kosu da je podele sa drugima i istaknu svoju lepotu i poseban stil kose.

Smatra se da žene koje imaju kratko ošišanu frizuru na primer piksi) ne plaše se da pokažu svetu koliko su jake. Njihov glavni spoj su kombinacija ženstvenosti i snage koje kao rezultat daju utisak samopouzdanja. Pokazuju da ste žena koja teži da ima integritet u svemu što radi - druželjubiva i slobodna osoba koja istovremeno ima i visok stepen samokontrole.

Dakle, ako želite da imate kratku kosu, ignorišite zamerke okruženja i svom snagom prigrlite svoje snove o mini frizuri. Takođe, ako želite da vam kosa bude duga, i to je odlično i predivno. Najvažnije je da volite sebe takve kakvi jeste i da se menjate isključivo samo pod sopstvenim željama.

Izvor: Sensa