Postoje situacije u životu kada se osećamo kao da smo na "ludoj" vožnji rolerkosterom. To su trenuci kada zavlada disharmonija našeg tela, uma, osećanja, situacija u kojoj ni sami ne znamo šta nam se događa. Baš u takvim trenucima teško je da objasnimo bliskim ljudima šta nam se događa.

Jedan od tih situacija jeste menopauza. Iako mnoge žene kroz ovaj period prođu lagodno, neke se ipak suočavaju sa teškim simptomima, naglim promenama raspoloženja, promenom fizičkog izgleda usled disbalansa hormona. Jedna žena je odlučila da svom mužu objasni kako se oseća putem pisma i objasni kakve turbulencije joj donosi menopauza. Predstavila se pod imenom Sanja i ima 55 godina, a u njenom iskustvu mogu se pronaći mnoge žene:

Dragi,

Moram da razgovaram sa tobom o nečemu kroz šta prolazim. To se zove menopauza. I zbog toga doživljavam sve vrste simptoma kao što su naleti vrućine, noćno znojenje i nedostatak seksualne želje.

Izuzetno sam razdražljiva, u najboljem slučaju to je samo nagla promena raspoloženja, a u najgorem se javljaju naleti besa i anksioznim. Zato ponekad započinjem svađe, ljutim se, često bez razloga, i želim da se osamim.

Možda si primetio da sam se ugojila u predelu stomaka i zbog toga se osećam užasno. Ovo čini da gubim samopouzdanje, iako se borim protiv ovakvog osećaja. U stvari, osećam se miljama daleko od svog uobičajenog samouverenog, srećnog sebe. To je zbunjujuće i ponekad zastrašujuće.

Ovim putem želim da ti objasnim šta mi se dešava i nadam se da me razumeš i da ćep mi pružiti podršku koja će mi pomoći da se izborim sa ovim. Saa trenutno ne želim da razgovaram o menopauzi, o simptomima, već samo želim da skrenem misli sa te teme i živim. Znam da ću iz ovog iskustva nešto naučiti, zapravo, nadam se da ćemo učiti zajedno.

Možda bismo mogli da počnemo da šetamo zajedno ili ponovo idemo na romantične sastanke, kao nekada? I dalje mi tvoji zagrljaji prijaju i puno mi znače. Sada mi je potrebna zvoja ljubav i podrška, ali i razumevanje kada se moje raspoloženje naglo preokrene. Ali u tim situacijama će mi značiti i tvoj savet i podsetnik da će ovo sve proći.

Pronašla sam mnoge divne alate koje će mi pomoći da se oizborim sa neprijatnim simptomima - želim da ovo vreme iskoristim za razvoj, a ne da ga provedem u žaljenju.

Hvala što si uz mene. Smatrala sam da je bolje da ti dam kratko objašnjenje situacije kroz koje prolazim, nego da se pitaš šta se dešava sa mnom.

Volim te uvek i zauvek,

Sanja

Tokom menopauze ili krize srednjih godina podrška i razumevanje partnera su izuzetno važni. Donosimo vam 5 najjednostavnijih načina kako možete da pomognete osobi koju volite:

1. Razgovarajte češće
2. Pokažite svoja osećanja ljubavi i podršku
3. Predložite neke zajedničke aktivnosti
4. Imajte razumevanja
5. Pokažite da ste uvek tu da saslušate, date savet, zaglrlja, dodir...

Izvor: Sensa