U 50-im godinama mnogi vrše reviziju svojih uspona i padova, moguće je da se mnoge stvari menjaju, kao i da život ne izgleda onako kako ste sa 30 mislili da će izgledati. Takođe, emotivni status se može promeniti, tokom srednjih godinarazvodi nisu retka pojava, dok mnoge žene odluče da budu same i posvete se sebi, neke ipak žele da se ponovo zaljube i pronađu romantičnog partnera.

Prednost zelih godina jeste to što postajete smireniji, tolerantniji prema nedostacima drugih, razumete šta želite od sveta i već znate kako i u kojim slučajevima da kažete čvrsto "ne". Kada žena napuni 40-45 godina, prema ruskoj poslovici, ona procveta. Ipak, uamljenost u zrelim godinama se smatra velikim nedostatkom, što je zapravo velika zabluda. Život će biti najsrećniji kada je u skladu sa vašim izborima. Kao i sve u životu, i samoća u 50-im godinama ima svoje izazove i prednosti, a sada ćemo se fokusirati na dobre strane koje mnogi zanemaruju.

Evo koje su prednosti ako se sami i imate 50+ godina:

1. Sloboda i nezavisnost - Za neke je usamljenost težak krst, ali ako dobro razmislite, onda je ovo sloboda i nezavisnost.Žene ne zavise od tuđeg mišljenja koje nameće društvo i mogu radikalno da promene tok života. Sada možete da se posvetite sebi. Možda ćete se konačno upisati na časove tanga, naučite novi jezik, pokrenuti svoj posao, putovati po svetu, izabrati da nosite sedu kosu, ne oslanjati se ni na čije savete u izboru odeće itd. Živite sami, što znači da se niko ne usuđuje da vam govori šta da radite, šta da želite, gde da težite. Živite samo u skladu sa vlastitim željama.

2. 50 godina nije starost - Sa razvojem medicine i kozmetologije, žene u 50-im godinama mogu da izgledaju i da se sjajno osećaju. Svetska zdravstvena organizacija je odavno promenila starosnu gradaciju, tako da mladost sada traje do 44 godine, a onda dolazi zrelost. Ali ne starost! A to znači da vas godine nikada ne ograničavaju da živite kako želite ili da izaberete partnera. Naravno, ukoliko to želite..

3. Više vremena za hobije i samorazvoj - Kada deca porastu, možete skrenuti pažnju na svoje unuke i svoj omiljeni hobi. Iskoristite činjenicu da imate više vremena! Konačno, uradite nešto što vam je uvek donosilo radost i zadovoljstvo. Upišite online kurs, vežbajte veštine koje su vas odavno priv,lačile, upoznajte nove ljude, posetite nova i zanimljiva mesta...

4. Akumulirano iskustvo veza - Do 50. godine, mnoge dame su već stekle pristojno iskustvo u vezi, pa u hodu prepoznaju toksične osobe i manipulatore. Iskoristite ovo tako što ćete ukloniti toksične obožavaoce, prijatelje i kolege iz svog okruženja. Usamljenost je vaše glavno oružje. Daje vam vremena da razmislite o postupcima ljudi i izvučete odgovarajuće zaključke. Nemojte žuriti da započnete romansu, niti da budete sa nekim samo da ne biste bile same. Iskoristite svoje iskustvo u vezama i posvetite se odnosima koji vam donose nešto lepo, dobro i pozitivno.

Da zaključimo, usamljenost posle 50 - e godine nikako nije tragedija, ali nije ni potpuna radost za one kojei žele da pronađu partnera. Kada žena napuni 40-45 godina, prema ruskoj poslovici, ona procveta. Sve zavisi od toga kako se osećate i šta želite, vi pravite izbor kojim putem života ćete koračati.

Izvor: Sensa