"Oprostiti osobi koja vam je nanela nepravdu nikada nije lako, ali zadržavanje na tim događajima i njihovo proživljavanje iznova i iznova može ispuniti vaš um negativnim mislima i potisnutim besom", objasnila je dr Tajler VanderVil sa Harvarda. "Ipak, kada naučite da oprostite, više niste zarobljeni prošlim postupcima drugih i konačno se možete osećati slobodnim."

Za oproštaj su bitne dve stavri: odluka da oprostite i emocionalni aspekt. Odluka podrazumeva to da ste spremni i imate volju da bes, ljutnju i gnev prema nekome zamenite u nešto dobro, dok emocionalni oproštaj podrazumeva da se potpuno udaljite od tih negativnih osećanja, odnosno da zaboravite na celu situaciju i negativnost koju donosi. zaborav je jedini dokaz da ste istinski oprostli.

Kada ne opraštamo, mi ostajemo zarobljeni u tim starim negativnim obrascima, a samo prisećanje na određenu osobu koja nas je povredila, situaciju ili na svoje greške koje sebi niste mogli da oprostite, podrazumeva da iznova prolazite kroz ista negativna osećanja koja imaju posledice po mentalno i fizičko zdravlje.

O značaju oproštaja i energiji promene koje nosi pisao je i čuveni pisac Paulo Koeljo:

"Opraštam suze koje sam prolio, opraštam bol i razočaranja, opraštam izdaje i laži, opraštam klevete i intrige, opraštam mržnju i progon, opraštam udarce koji su me povredili, ja oprosti porušene snove, opraštam mrtvorođene nade, opraštam neprijateljstvo i ljubomoru, opraštam ravnodušnost i zlu volju, opraštam nepravdu učinjenu u ime pravde, opraštam ljutnju i surovost, opraštam nemar i prezir, opraštam svetu i sva njegova zla... Opraštam i sebi. Neka nedaće prošlosti više ne opterećuju moje srce. Umesto bola i ljutnje, biram razumevanje i saosećanje. Umesto bunta, biram muziku sa svoje violine. Umesto tuge, biram zaborav. Umesto osvete, biram pobedu. Biću sposoban da volim, bez obzira da li sam voljen zauzvrat, da dajem, čak i kada nemam ništa, da radim srećno, čak i usred teškoća, da pružim ruku, čak i kada sam potpuno sam i napušten, sušiti suze, čak i dok plačem, od verovanja, čak i kada niko ne veruje u mene... Tako je. Tako će i biti."

Opraštanje je svakako jedna od najznačajnijih oblasti na putu naše lične promene i rasta. Opraštanje je najveći poklon koji možemo sebi da darujemo.

11 stvari koje treba da oprostite sebi danas - pročitajte OVDE.

Izvor: Sensa