Negativne i opsesivne misli predstavljaju jednu od najvećih blokada. Kada u glavi počnemo da kreiramo negativne scenarije događaja u budućnosti, koji se nisu dogodili i ne znamo da li ćemo se uopšte dogoditi, naše telo je pod stresom, misli su zbunjujuće, uznemireni smo i napeti, što se loše odražava na sam kvalitet života.

Na primer, to su situacije kada vam se neko ne javi na telefon, a vi odmah pomislite da se nešto loše dogodilo; vaša prijateljica kreće na let, a vi strepite i čekate da vam se javi, zamišljajući u glavi da se avion ruši; otkazani sastanak u vama budi misli da ćete ostati sami ili se kašalj zbog prehlade u vašoj glavi pretvara u astmu.

Normalno je da se u nekim situacijama pojave negativne misli, ali ako to postaje pravilo, onda je i problem. Pravi problem nastaje kada verujemo da su naše misli istinite, a zatim one uzrokuju anksioznost. Ukoliko se često borite sa negativnim mislima, važno je da se konsultujete sa stručnjakom u vidu psihologa ili psihoteraputa. Takođe, možete isprobati tehnike koje pomažu da smanjite negativne misli.

Donosimo vam 4 tehnike koje vam mogu pomoći da izbacite negativan scenario događaja iz vaše glave:

1. Obratite pažnju na svoje misli - Obratite pažnju na to kada vam misli skliznu iz realnih strepnji u neobične ili verovatne scenarije i pazite na obrasce bez prosuđivanja. Skloni smo da sami sebe osuđujemo kada naše razmišljanje postane katastrofalno, pa primetite ako sami sebe osuđujete da to pojačava vašu anksioznost.

2. Setite se nad čime zapravo imate kontrolu - Ne možete kontrolisati sve, ali razmotrite realne opcije koje su vam dostupne u ovom trenutku. Ako se plašite letenja, istražite statistiku i naučite više o letenju. Podsetite se da ova praksa postoji više od jednog veka i da ste, statistički, bezbedniji u avionu nego u automobilu.

3. Radite ono što vas plaši - Jedini najefikasniji način da prevaziđete svoje strahove je suočavanje sa njima. Čuveni psiholog Karl Jung primetio je da ono čemu se opirete opstaje. Na primer, ako imate strah od letenja, potrudite se da rezervišete let. Ako se plašite da se suočite sa ozbiljnim problemom u braku, razgovarajte sa svojim partnerom. Jer ako postoji ozbiljan problem, onda ćete barem znati na čemu da radite, umesto da brinete, razmišljate o tome šta će se dogoditi u budućnosti i osećate se zaglavljeno.

4. Vežbajte strategije za oslobađanje kada se pojavi negativna misao:

  • Prihvatite svoje misli i ne osuđujte sebe.
  • Zahvalite svom umu na mislima koje vam šalje, ali vi imate pravo da izaberete u šta ćete da verujete.
  • Neka negativne misli i slike otplivaju iz vašeg uma. Zamislite da svaku negativnu misao u svom umu stavite na list i posmatrajte je kako pluta niz reku. Kada vam padne na pamet druga misao, stavite je na drugi list i gledajte kako odlazi.
  • Pevajte svoje misli. Pokušajte da pevate svoje misli uz melodiju omiljene pesme.
  • Zabavićete se i shvatiti koliko vam ove misli zapravo ne koriste.
  • Izgovorite svoje negativne misli smešnim glasom.
  • Izbegavajte negativne priče drugih ljudi, negativne informacije iz vesti, smanjite negativnost na minimum.

Izvor: Sensa