Kada smo pod stresom, lako i bez puno razmišljanja posežemo za slatkišima, brzom hranom, grickalicama, zapravo za hranom sa puno masti i šećera. Imamo osećaj da ovako sebe častimo i pomažemo da se umirimo, ali ovakve namirnice pružaju kratkotrojno zadovoljstvo od par sekundi, minuta, a onda se i vi i vaše telo osećate loše.

Priznata nutricionistkinja Džes Kording u jednom intervjuu istakla je koja zdrava hrana može pomoći da se umirite kada ste nervozni, pod stresom ili napeti, a povoljno deluje i po vaš organizam u celosti.

Sledeće 3 namirnice pojadite kada ste pod stresom:

1. Bobičasto voće - Puno je moćnih antioksidanata koji se zovu polifenoli. Kliničko ispitivanje iz 2017. čak je otkrilo da su flavonoidi (grupa polifenola) u divljim borovnicama povezano sa poboljšanjem pozitivnog raspoloženja. Rezultati istraživanja pokatala su da su, i deca i odrasli, smao dva sata nakon unosa borovnica imali znatno bolje raspoloženje i bili su optimističniji. Takođe, bobičasto voće bogato je vitaminom C, koji ima značajnu ulogu u stabilizaciji nivoa kortizola (hormona stresa). Možete isti efekat dobiti i sa svežim i sa zamrznutim bobicama, pa ih možete konzumirati cele godine. Grickajte ih samostalno, ili ih dodajte u smuti, napravite ovsenu kašu sa bobičastim voćem, i ne zaboravite da su sjajan dodatak skoro svakoj poslastici.

2. Omega 3 masne kisline - Konzumiranje dovoljno omega-3 masnih kiselina dnevno zapravo može pomoći u stimulaciji vašeg nerva vagusa koji pomaže da se lakše izborite sa stresom. Sardine su odličan izvor vitamina B12, minerala i kalcijuma, ako odlučite da jedete kosti, a sadrže i veliku količinu omega 3, posebno kada su u maslinovom ulju. "Omega-3 su tako umirujuće za naš nervni sistem, a maslinovo ulje takođe ima toliko antioksidanata i zdravih masti", istakla je nutricionistkinja.

3. Fermentisana hrana - Svaka hrana koja je zdrava za creva pozitivno deluje i na mozak. Creva direktno utiču na mozak, tako da nutricionistkinja smatra da fermentisana hrana koja je puna probiotika može povoljno uticati na smanjenje nervoze i stresa. Na primer, kiseli kupus , kefir i kimči – prirodno sadrže probiotike i prebiotička vlakna, a pokazalo se da probiotici pomažu da se lakđše odupremo stresu.

Nutricionistkinja napominje da ne treba da budemo prestrogi prema sebi i da sebi treba povremeno da pričinimo i mala zadovoljstva. Ali, važno je da odredimo šta je to što nas privlači u nezdravim jeloma - možda miris, tekstura, ukus, izgled...? Pokušajte da odgovorite na to pitanje, a onda budite maštoviti i pronađite zdraviju varijantu.

Izvor: Sensa