Omega 3 masne kiseline su od ključnog značaja za zdravlje organizma. Jedan od najvažnijih benefita jeste to što smanjuju rizik od srčanih oboljenja, regulišu trigleceride, odnosno masnoću u krvi, holesterol i snižavaju krvni pritisak. DHA, jedna od tri vrste omega-3 mansih kiselina, izuzetno je važna za očuvanje funkcionisanja i struktura mrežnjače, pa povoljno deluje na vid.

Još neki od benefita su i to što smanjuju rizik od upalnih procesa u telu, pomažu da se organizam lakše izbori sa infekcijom, smanjuju masnoću jetre, jačaju zglobove i pozitivno utiču na kvalitet kose, kože i noktiju. Omega 3 je takođe presudan sastojak za sve koji žele da smanje rizik od bora i sačuvaju mladolikost.

Najviše omega 3 masnih kiselina ima u ribi, ali ga sadrže i 3 moćne biljne namirnice koje treba redovno ubaciti u ishranu:

1. Orasi - Imaju visok sadržja omega 3. Konzumiranjem 30 do 50 g oraha dnevno, obezbeđuje se dnevna propisana doza omega 3 masnih kiselina. Koristite orahe kao grickalicu za užinu i učinićete svakog dana nešto dobro za svoj organizam.

2. Čia seme - sadrži više omega3 nego losos, ali u njemu su omega 3 uglavnom tip ALA (alfa-linolenska kiselina), što naše telo sporije i manje apsorbuje od omega 3 iz namirnica životinjskog porekla. Svakako je dobro da ubacite čia semenke u smutije, salate ili ovsene kaše.

3. Laneno seme - veliki je izvor omega 3, omega 6 i omega 9 masnih kiselina. Kako biste iskoristili zdravstvene benefite semena, važno je da ga konzumirate u samlevenom obliku, ili da ostavite semenke preko noći da odstoje u vodi kako bi pustilo lekovitu sluz, a zatim da tu tečnost popijete.

Izvor: Sensa