Laneno ulje dobija se iz semena lana (Linum usitatissimum, L.), a u ishrani je značajno zato što sadrži i omega-3 i omega-6 masne kiseline, neophodne za ljudsko zdravlje. Ovo ulje sadrži visok procenat alfa-linolenske kiseline, koju telo pretvara u eikosapentaensku EPA i udokosaheksaenskau DHA koje inače nalazimo u ribi i ribljem ulju.

Za ove masne kiseline je dokazano blagotvorno dejstvo na različite upalne procese, a laneno ulje i laneno seme savetuju se u detoks tretmanima, za bolje varenje, kao i kod simptoma menopauze. Generalno, ovo ulje poboljšava imunitet organizma, a koristi se i u preventivi arterioskleroze i moždanog udara.

Međutim, kao i kod drugih suplemenata, i za laneno ulje važi pravilo da ga ne treba uzimati bez konsultacije sa lekarem.

Laneno ulje može da uspori apsorpciju medikamenata koje uzimate oralno, kao i nekih hranljivih materija ukoliko ih uzimate istovremeno.

Moć biljnog hormona u lanenom ulju: eliksir mladosti sa limunom i medom...

Kod pacijenata koji pate od dijabetesa ili šizofrenije, moguć je poremećaj zbog kojeg organizam nije sposoban da konvertuje alfa-linolensku kiselinu u EPA i DHA. Za njih je bolje da uzimaju omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja.

Premda studije pokazuju da riba bogata omega-3 masnim kiselinama može da smanji rizik od degeneracije makule, neki nalazi upozoravaju da alfa-linolenska kiselina može imati suprotan efekat. Neophodna su dalja ispitivanja, upozoravaju istraživači. Za sada, osobama koje pate od degeneracije makule preporučuje se da za snabdevanje organizma omega-3 kiselinama koriste ribu ili riblje ulje a ne laneno ulje.

Zdrava i moćna dijeta: odvar lanenog semena smanjuje apetit i čisti organizam...

Osobe sa redovnom medikametoznom terapijom treba da konsultuju lekara pre nego što počnu da uzimaju laneno ulje. To se posebno odnosi na one koji uzimaju antikoagulante. Kombinacija aspirina i omega-3 masnih kiselina može i da pomogne kod kardiovaskularnih oboljenja, ali se ne sme uzimati bez lekarske kontrole.

Omega-3 masne kiseline mogu, takođe, da pojačaju potrebu za lekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi.

Izvor: Lovesensa