Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može znatno da doprinese smanjivanju upornih migrena i glavobolja. Postoje namirnice bogate ovom hranljivom materijom i trebalo bi da ih uvedete u svakodnevnu ishranu.

Kako omega-3 pomažu u upravljanju bolom?

I omega-3 i omega-6 masne kiseline pripadaju kategoriji polinezasićenih masnih kiselina (PUFA), koje proizvode molekule nazvane oksilipini. Prema istraživanju, nekoliko oksilipina dobijenih iz omega-6 masnih kiselina imaju svojstva ublažavanja bola, dok nekoliko oksilipina dobijenih iz omega-3 masnih kiselina imaju snažna svojstva smanjenja bola. Možete i proveriti da li vašem organizmu nedostaju omega-3 masne kiseline i tako uvesti dodatak ishrani.

Kako da unesete više omega-3 u svoju ishranu?

Omega-3 masne kiseline nalaze se u širokom rasponu namirnica (od kojih većinu verovatno već jedete). Evo samo nekoliko njih koje bi trebalo da dodate u svoj jelovnik:

  • Losos, skuša, inćuni, haringa i sardela
  • Tuna u konzervi
  • Semenke (posebno lan i čia)
  • Avokado
  • Orasi
  • Soja

Čak i ako nemate dijagnozu migrene, blagodeti ovih masnih kiselina biće značajne za zdravlje vašeg organizma.

Izvor: Sensa.hr / Tena Ožegić