Omega 3 masne kiseline su važna komponenta ćelijskih membrana. Potrebne su vašem telu kako bi se aktivirala proizvodnja signalnih molekula koje pomažu vašem imunološkom sistemu, održavanju zdravlja pluća, kardiovaskularnom i endokrinom sistemu.

Nedostatak Omega 3 masnih kiselina u organizmu može uzrokovati razne negativne posledice po zdravlje, a najčešći razlog zašto su omega 3 u deficitu jeste neadekvatna ishrana i smanjeno konzumirnaje namirnica koje sadrže ove zdrave masti.

Pročitajte još:

Jedite ove namirnice i zaštitite se od bolesti: evo koja hrana sadrži omega-3 masne kiseline, a nije riba

Uz omega-3 kiseline lakše se raskida s nikotinom

5 prirodnih načina da sami suzbijete celulit: svakodnevnim navikama do zdravog tela

5 simptoma koji ukazuju na nedostatak omega 3 u organizmu:

1. Iritirana i suva koža - iritaacije na koži, osipi, pojava akni... Omega 3 masti štite kožu od iritanata i održavaju njen optimalan nivo vlažnosti.

2. Sklonost depresivnim promenama raspoloženja - Ispitivanja pokazuju da depresivne osobe često imaju nizak status omega 3 masnih kiselina, a studije pokazuju da prisustvo omega 3 u organizmu može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja jer ove masti su izuzetno važne za zdravo funkcionisanje mozga.

3. Suvoća očiju - Omega-3 masti imaju važnu ulogu u održanju zdravlju očiju, uključujući održavanje vlage u očima i imaju uticaj na proces stvaranja suza.

4. Bol u zglobovima i ukočenost

Određena ispitivanja pokazuju da unošenje većeg nivoa omega-3 masnih kiselina preko hrane može da pomogne u prevenciji i smanjenju bolova u leđima i zglobovima, mada naučnici moraju dodatno da istraže ovaj uticaj.

5. Loš kvalitet kose

Kao što omega 3 masti pomažu u zadržavanju vlage u koži, tako pomažu i da vaša kosa ostane zdrava. Promene u strukturi, kvalitetu i gustini kose mogu ukazivati na nizak status omega 3.

Ovi simptomi ne moraju izričito ukazivati na nedostatak omega 3 masnih kiselina, ali ukoliko su prisutni, neophodno je da se obratite lekaru i na osnovu labaratorijske analizekrvi možete utvrditi da li je vaš organizam u deficitu sa omega 3 mastima.

Kao vid preventive, ali i zaštite celokupnog zdravlja, u ishranu uvrstite namirnice koje sadrže ove zdrave masnoće i pozitivno utiču na funkcionisanje vašeg organizma.

Koja hrana sadrži omega 3 masne kiseline?

Riba (losos, haringa, pastrmka, skuša, brancin, sardine), čia semenke, laneno seme, orasi, maslinovo ulje, riblje ulja, crna čokolada, avokado, bademi, jogurt, kokosovo ulje, maslac od kikrikija...

Izvor: Lovesensa