Kada ste loše raspoloženi ili ste pod stresom, možete probati darove prirode - lekovite biljke koje umiruju i donose dobro raspoloženje. Iako vaše brige neće potpuno nestati nakon šoljice čaja ili tinkture, određene biljke mogu ozbiljno da podignu raspoloženje—a posebno su zgodne tokom onih nedelja kada je sunčeve svetlosti malo i kada ste napeti, opterećeni ili imate stresne situacije.

Travarka Rišel Robinet istakla je nekoliko omiljenih biljaka za podizanje raspoloženja i najefikasnije načine da iskoristite njihove prednosti.

1. Kantarion

"Ovo je jedna od najčešće korišćenih biljaka za sreću", ističe Robinet. To je verovatno zato što je kantarion moćan i ima umirujuće dejstvo. Travarka upozorava da zbog jakog dejstva kantariona, kao i mogućnosti njegovog uticaja na lkove, pre upotrebe treba se konsultovati sa svojim lekarom.

Kako se koristi: Ova biljka je prijatna kao čaj, ali ga možete koristiti i u obliku kapsula ili tinkture.

2. Šipurak

Ako vaše neraspoloženje potiče od ogorčenosti ili ljutnje, kaže se da šipurak omekšava vaše srce . "To utiče na vaše emocionalno stanje na zaista lep način", kaže Robinet. Ona objašnjava da šipurak inspiriše smirena osećanja ljubavi i smanjuje rizike od napada panike.

Kako ga uzimati: Napravite čaj od šipurka ili sok, pa uživajte u napitku koji umiruje.

3. Matičnjak

Matičnjak pomaže da se emocionalno očistite i podstiče radost. Ova biljka je sjajna za detoksikaciju mentalnog stanja, umiruje i podmlađuje.

Kako da ga uzmete: Knzumirajte ga u vidu čaja, inhalaciju ili kao eterično ulje.

Napomena: Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte se sa lekarom.

Izvor: Sensa