Istraživanja i iskustva pokazuju da način ishrane može značajno uticati na naše mentalno zdravlje i emocionalno stanje. Postoje namirnice za koje je dokazano da mogu pojačati anksioznostili rizik od napada panike.

Izbalansirana ishrana je ključ fizičkog i mentalnog zdravlja, a evo koje 3 namirnice mogu podstaći anksioznost i napad panike:

Pročitajte još:

Kako su stari Grci lečili anksioznost i depresiju: 5 moćnih i prirodnih terapija - bez lekova

Fizički simptomi koji ukazuju na anksioznost: šta se događa u telu kada smo uznemireni

1. Kofein

Mnogim ljudima je uživanje u jutarnjoj kafi ritual koji im daje dodatnu energiju i opušta ih pr epočetka radnog dana. Ipak, uživanje u kafi treba ograničiti ako se borite sa anksioznošću i napadima panike. Studije Federalnog Univerziteta Rio de Žaneiro (odsek za psihijatrju) pokazuju da nakon konzumiranja napitaka sa kofeinom osobe sa anksioznim poremećajem imaju veći rizik od pojave neprijatnih simptoma poput pojačanog straha, brzog kucanja srca i napada panike.

Proizvodi koji sadre kofein: kafa, određeni čajevi (zeleni i crni), gazirani napici, energetski napici, određeni lekovi i čokolada.

To ne znači da treba da odustanete od svojih omiljenih napitaka i poslastica, već birajte proizvode koje u sebi nemaju ili sadrže malo kofeina. Bezkofeinska kafa i blagi biljni čajevi mogu biti sjajan ritual za dobar početak dana.

2. Šećer i rafinisani ugljeni hidrati

Ishrana sa visokim sadržajem rafinisanog šećera može dovesti do različitih poremećajaa raspoloženja i smanjenja nivoa energije. Pojačano konzumiranje rafinisanih ugljenih hidrata dovodi do brzog porasta šećera u krvi, a zatim i različitih hormona. Takođe, često konzumiranje šećera može uzrokovati potrebu za dodatnim šećerom, što dovodi do toga da se isto vreme u krvotoku nalazi povišeni nivo insulina, kortizola i adrenalina. Kortizol je hormon stresa, a adrenalin može povećati rizik od napada panike. Pokušajte da izbacite iz ishrane nezdrave slatkiše i grickalice, a više konzumirajte sveže voće i orašaste plodove.

3. Alkohol

Mnogi veruju da alkohol opušta i smiruje, ali pojačano konzumiranje alkohola uzrokuje fluktuacije šećera i pojačano nakupljanje mlečne kiseline u krvi. I jedno i drugo može uzrokovati povećanu anksioznost, razdražljivost i loš kvalitet sna.

Pored redukovanja ishrane, kod anksioznosti vam mogu pomoći psihoterapija, meditacija, vežbe disanja, vizualizacija, joga, razgovor sa prijateljima i boravak u prirodi.

Napomena: Ukoliko se suočavate sa pojačanim simptomima anksioznosti, zatražite pomoć stručnjaka u vidu psihologa i psihoterapeuta.

Izvor: Lovesensa