Od lanenog semena se pravi odvar, koji pomaže u tome da na zdrav način gubimo suvišne kilograme, kao i pri održavanju željene telesne težine. Preporučen od strane mnogih dijetologa, ovaj lekoviti odvar je izuzetno koristan za ljude koje pate od gastritisa, čira na želucu, hroničnog zatvora i hemoroida. Takođe pomaže u lečenju cistitisa i pijelonefritisa, i poseduje široki pozitivan spektar dejstva na ljudski organizam.

Laneno seme apsorbuje izvesne sastojke hrane, čisti creva, i istovremeno snabdeva organizam lecitinom. Stvar je u tome da masne kiseline (koje laneno seme sadrži u sebi) aktiviraju rad lojnih ćelija u telu, pomažući topljenju viška masti u organizmu.

Kako da napravimo ovaj moćni odvar:

Uveče 3 kašike lanenog semena prelijte 1 litrom ključale vode. Ostavite da odstoji u toku noći. Najbolje je koristiti termos, ali ako ga nemate koristite šerpu sa poklopcem. Ujutru procedite, i dobićete malo gušći (sluzav) napitak.

Primena:

Proceđeni odvar (napitak) se konzumira u toku dana, 3 do 4 puta po 150 ml pola sata pre obroka. Odvar se prirprema svako veče za sutradan, i nemojte praviti zalihe, jer uvek mora biti sveže pripremljen.

Način konzumiranja:

Odvar lanenog semena konzumira se 10 dana, posle čega se pravi pauza 10 dana i nastavlja se ponovo do postizanja željenog rezultata. Na taj način možete regulisati telesnu težinu. Ne stvara zavisnost, mršavi se zdravo, i sigurno. Sve je individualno, ali da bi se smanjila telesna težina potrebno je 3 do 5 ovakvih tretmana. Pijte dosta vode u toku dana.

Ovaj odvar odlično umanjuje apetit, tako da za postizanje brzih rezultata (ako ga koristite u cilju mršavljenja), semena lana iz odvara možete konzumirati kao doručak i večeru. Po želji možete zasladiti medom.

Redovnim konzumiranjem primetićete pozitivne promene stanja kože, koja postaje zdrava, zategnutija, i elastičnija. Prilikom mršavljenja koža se neće opustiti i celulit se rastvara, što će se damama posebno dopasti.

Ne preporučuje se konzumacija odvara u sledećim slučajevima:

  • kod problema sa jetrom (ukoliko nemate ozbiljno oboljene, dozu možete umanjiti i držati pod strogom kontrolom)
  • kod kamena u bubregu (lan aktivno izvlači pesak i kamenje, ali taj proces treba sprovoditi sistematski i strogo držati pod kontrolom)

Izvor: Uspesna zena