Mnogi imaju poteškoća da ustanu ujutru, naročito ako je veoma rano i mračno, baš kao sada tokom jeseni i zime. Ali, obaveze nam ne dozvoljavaju izležavanje u krevetu- evo kako da se što lakše razbudite i pripremite za novi radni dan:

1. Ne odlažite budilnik

Ako nemate dodatna dva sata za spavanje, nema poente da pomerate budilnik na još pet minuta, pa još pet i tako unedogled. To vam sigurno neće pomoći da osećate manje umora. Postoji i drugi razlog zašto bi trebalo da ustanete čim čujete zvuk alarma – ako ustajete svakog dana u isto vreme, vaš unutrašnji sat će naučiti kada je vreme buđenja i to vam više neće predstavljati toliki problem. 

2. Pustite svetlo u sobu

Izlaganje svetlosti prvih 15 minuta nakon buđenja šalje signale mozgu da je vreme da se svakog dana budite upravo tada. Podignite roletne, sklonite zavese, a ako je napolju mrak, pogotovu tokom zime, upalite prijatno svetlo.

3. Istuširajte se

Ništa ne prija kao osvežavajući tuš- voda nas regeneriše, okrepljuje, a ako se okupate prohladnom vodom, začas ćete se razbuditi.

4. Uživajte u jutarnjim ritualima

Kako bi vam buđenje bilo manje naporno, isplanirajte aktivnosti koje volite- uživanje u kafi u miru i tišini, listanje omiljenog magazina, pisanje dnevnika, doručak… Odaberite nešto zbog čega ćete lakše ustati jer vam donosi zadovoljstvo. Kofein inače podstiče središnji nervni sistem. Povećava intelektualnu oštrinu, razbuđuje, otklanja umor…

5. Pokrenite se

Radite vežbe razgibavanja, prošetajte po kraju ili trčite... sve to vam može pomoći da razbudite svoj nervni sistem. Osim što ćete se razbuditi, bićete i raspoloženi jer fizička aktivnost aktivira hormone sreće.

Izvor: Sensa