"Ovaj kolač je nastao sasvim "slučajno", onda kada sam htela da napravim nešto jednostavno i zdravo od onoga što trenutno imam u kuhinji, a ispostavilo se da je toliko ukusan, da sam ga u toku jedne sedmice pravila čak tri puta! Mene ove štanglice prilično podsećaju na bajaderu, s tim što je ovo neuporedivo zdravija, i po meni, još ukusnija varijanta. Kada je u pitanju zaslađivač, uvek prednost dajem svežim urmama, ali kada ih nemam, koristim suvo grožđe koje je takođe vrlo slatko i odlično zameni šećer u ovakvim receptima. Ovakvu vrstu kolačića najviše volim da napravim dan pre služenja, i tako dopustim ukusima da se prožmu, a sastojcima da se fino povežu i stegnu." - piše Vegetarijanka u kuhinji, food blogerka KristinaĐorđević.

SASTOJCI (ZA 8–10 ŠTANGLICA):

  • 160 g suvog grožđa (možete ga zameniti svežim urmama)
  • 2 kašike vode (+ još jedna, po potrebi)
  • 70 g mlevenih propečenih oraha
  • 60 g ovsenih pahuljica
  • 1/2 banane
  • 1 i po kašika kakao praha
  • 20–30 g čokolade
  • 1/2 kašičice čvrstog kokosovog ulja (ako je u tečnom stanju, staviti celu kašičicu)
  • 1/2 kašičice arome vanile (opciono)

PRIPREMA:

Suvo grožđe preliti vrućom vodom i ostaviti tako oko pola sata. Za to vreme, propeći orahe na suvom tiganju. U seckalici samleti pahuljice. Dodati im orahe (nekoliko komada ostaviti sa strane, za kasniju dekoraciju) i kakao, pa sve lepo usitniti i izručiti u činiju. Suvo grožđe izvaditi iz vode u kojoj je stajalo, staviti u seckalicu, dodati mu dve kašike vode, pa usitniti.

Nije toliko bitno ako ostane koji komadić grožđa, važno je da veći deo bude samleven. Staviti i polovinu oljuštene banane, pa opet miksirati, da se sjedini. Dodati to u činiju sa suvim sastojcima i sjediniti kašikom, tako da se dobije kompaktna smesa. Po potrebi dodati još jednu kašiku vode. Smesa će se stajanjem u frižideru malo stegnuti. Na poslužavnik, tanjir, ili neku
drugu posudu (ja koristim malenu tepsiju prečnika 20 cm) staviti papir za pečenje, pa preko njega rasporediti smesu u oblik kvadrata. Najbolje je da to radite u posudi manjih dimenzija
(20 cm) kako biste okvirno znali koliko da istanjite smesu, da kolač ne ispadne pretanak. Odložiti u frižider.

Na pari otopiti čokoladu uz dodatak kokosovog ulja. Izvaditi kolač, premazati ga odozgo čokoladom i posuti seckanim propečenim orasima. Vratiti u frižider i sačekati bar nekoliko sati pre služenja.

Izvor: Sensa