"Ovaj kolač je nastao sasvim "slučajno", onda kada sam htela da napravim nešto jednostavno i zdravo od onoga što trenutno imam u kuhinji, a ispostavilo se da je toliko ukusan, da sam ga u toku jedne sedmice pravila čak tri puta! Mene ove štanglice prilično podsećaju na bajaderu, s tim što je ovo neuporedivo zdravija, i po meni, još ukusnija varijanta. Kada je u pitanju zaslađivač, uvek prednost dajem svežim urmama, ali kada ih nemam, koristim suvo grožđe koje je takođe vrlo slatko i odlično zameni šećer u ovakvim receptima. Ovakvu vrstu kolačića najviše volim da napravim dan pre služenja, i tako dopustim ukusima da se prožmu, a sastojcima da se fino povežu i stegnu." - piše Vegetarijanka u kuhinji, food blogerka KristinaĐorđević.
SASTOJCI (ZA 8–10 ŠTANGLICA):
- 160 g suvog grožđa (možete ga zameniti svežim urmama)
- 2 kašike vode (+ još jedna, po potrebi)
- 70 g mlevenih propečenih oraha
- 60 g ovsenih pahuljica
- 1/2 banane
- 1 i po kašika kakao praha
- 20–30 g čokolade
- 1/2 kašičice čvrstog kokosovog ulja (ako je u tečnom stanju, staviti celu kašičicu)
- 1/2 kašičice arome vanile (opciono)
PRIPREMA:
Suvo grožđe preliti vrućom vodom i ostaviti tako oko pola sata. Za to vreme, propeći orahe na suvom tiganju. U seckalici samleti pahuljice. Dodati im orahe (nekoliko komada ostaviti sa strane, za kasniju dekoraciju) i kakao, pa sve lepo usitniti i izručiti u činiju. Suvo grožđe izvaditi iz vode u kojoj je stajalo, staviti u seckalicu, dodati mu dve kašike vode, pa usitniti.
Nije toliko bitno ako ostane koji komadić grožđa, važno je da veći deo bude samleven. Staviti i polovinu oljuštene banane, pa opet miksirati, da se sjedini. Dodati to u činiju sa suvim sastojcima i sjediniti kašikom, tako da se dobije kompaktna smesa. Po potrebi dodati još jednu kašiku vode. Smesa će se stajanjem u frižideru malo stegnuti. Na poslužavnik, tanjir, ili neku
drugu posudu (ja koristim malenu tepsiju prečnika 20 cm) staviti papir za pečenje, pa preko njega rasporediti smesu u oblik kvadrata. Najbolje je da to radite u posudi manjih dimenzija
(20 cm) kako biste okvirno znali koliko da istanjite smesu, da kolač ne ispadne pretanak. Odložiti u frižider.
Na pari otopiti čokoladu uz dodatak kokosovog ulja. Izvaditi kolač, premazati ga odozgo čokoladom i posuti seckanim propečenim orasima. Vratiti u frižider i sačekati bar nekoliko sati pre služenja.
Izvor: Sensa
Ako žena ima ovu osobinu, obara muškarce s nogu: Labkovski kaže da njena tajna moć nema veze sa uskim strukom
Koji je vaš životni moto? Vaša omiljena banana otkriva da li vam je ključ vreme, iskustvo ili zlatna sredina
Sreća stiže za 3 horoskopska znaka 2. aprila 2025: Jezde na talasu optimizma i podstiču druge na promenu
Dnevni horoskop za 2. april 2025: Biku će neko probuditi uspavane emocije, Rak je na korak do istinske sreće
Kako se koristi grejpfrut za negu kože? Moćna voćka vraća licu sjaj, uklanja akne i pigmentne fleke