Šta ako nakon 30 ili 40 godina braka neko od supružnika pomisli na razvod?

Eto još jednog događaja koji je na skali stresora drugi po jačini, nakon smrti bliske osobe. Danas sve češće čujemo za takve primere, i praksa pokazuje da su razvodi sve češći u zrelom životnom dobu.

Razvod je traumatska situacija za celu porodicu, posebno za decu koja su u tom periodu odrasla i možda već imaju svoje formirane porodice, ali ipak im nije prijatno da čuju kako im se roditelji razvode. Razlozi mogu biti različiti, od bolesti partnera, bilo fizičke ili psihičke, preko traženja i isprobavanja nečeg novog. Neko ko se mlad udao ili oženio počinje u poznom dobu da razmišlja o tome šta je sve propustio, i onda po svaku cenu želi to da nadoknadi.

I dok je onaj koji želi da se razvede već sve isplanirao, doneo odluku i jedva čeka da se završetak braka brzo obavi, onaj drugi je šokiran zahtevom, i tek je na početku prihvatanja nove situacije koja može biti i te kako bolna. Sam čin razvoda i sve ono što takav čin nosi sa sobom skraćuje životni vek, a na to najviše utiče stres.

Nije retkost da novopečeni slobodni ljudi počnu da praktikuju nezdrava i neobična ponašanja.

Upražnjavanje takvih ponašanja u zlatnom dobu čine ih zadovoljnim. Rade sve ono što nisu mogli u braku i razvod im ne pada teško, ali imamo i suprotna ponašanja kada osoba ne može da se pomiri sa činjenicom da se posle toliko vremena odvaja od nekoga sa kim je provela svoj život.

Nema univerzalnog odgovora kome je teže, muškarcima ili ženama. Statistike pokazuju da žene imaju veći rizik od oboljevanja od srčanih bolesti upravo zbog ženske ranjivosti koja je na zavidnom nivou nakon razvoda. Većinu razvoda zatraže žene, a muškarci su ti koji nekako prećutno, kada je reč o emocijama, odreaguju na razvod i ređe zatraže pomoć bližnjih. Neprijatne emocije su jače i prisutnije što su supružnici stariji, a tu je i neizbežno osećanje samoće koje nastupa nakon razvoda.

Najbolja terapija koju preporučuju psiholozi jeste grupna podrška i druženje sa osobama koje prolaze isto. Razmenjivanjem iskustva drugačije percipiramo, osobi bude lakše, jednostavno shvati da nije ni prva ni poslednja koja prolazi kroz razvod u zrelim godinama.

Postoje saveti kako da proces razvoda proteče što je moguće lakše. Nakon razvoda važno je preuzeti kontrolu nad svojim životom. Partneri bi trebalo da shvate da su jedino oni odgovorni za svoj život i odlučiti kako će ga nastaviti nakon rastave. Zdrav psihofizičkiživot i briga o zdravlju je ono što se mora održati. Nakon razvoda nije pogodna nikakva izolacija. Druženje s prijateljima i fizička aktivnost smanjiće neprijatne emocije poput napetosti, ljutnje i anksioznosti.

Izvor: Psihologija online/Penzija