Često koristimo izraze "šesto čulo" i "intuicija", a da nismo najsigurniji da li mogu da se pripišu uz nas. Jer, laički znamo (i mislimo) da je to nešto sa čim se ljudi rađaju ili se ne rađaju. Međutim, naučnici iz Nju Orleansa tvrde da na tome može da se radi.

Stručnjaci su pokrenuli istraživanje tokom kojeg su ispitanicima davali palete sa bojama. Pitanje za učesnike je bilo - koje je nijanse vaša tuga, sreća, strah, uzbuđenje..? Instrukcija je glasila da odgovore daju u tišini, osluškujući pažljivo šta im poručuje unutrašnji glas, jer samo tako, objasnili su im, mogu da budu u konekciji sa sobom. I da dođu do sebe.

Učesnici su na početku bili skeptični, a onda su se iznenadili kada su shvatili da je svako njihovo osećanje stvarno obojeno. Međutim, nikad pre toga nisu razmišljali na taj način. Na osnovu toga, istraživači su zaključili da ukoliko budemo slušali unutrašnjiglas, znaćemo kako da se postavimo u životnim situacijama, pa ako smo shvatili da je naša sreća možda crvene boje, trudićemo se da je posebno nosimo u teškim danima. I izbegavaćemo onu nijansu koja nas asocira na tugu.

Stručnjaci su poručili i da je dobar način za vežbanje intuicije svakodnevni jutarnji trening - prisećanje svojih snova, pokušaj da osvestimo sve detalje koje smo sanjali, pa da ih posle uporedimo sa stvarnim događajima tog dana. Tako ćemo vremenom uspeti da predosetimo neke stvari.

Izvor: Novosti