Kada se glumica EndiMakdauel (64) pojavila na crvenom tepihu na festivalu u Kanu, mnogi su bili iznenađeni, a njena duga i kovrdžava seda kosa poslala je svima jasnu poruku - Ja dostojanstveno i srećno starim!

Glumica je bila prepoznatljiva kao brineta sa raskošnom kovrdžavom kosom, a tokom izolacije odlučila je da prestane da se farba i pustila je da njena kosa raste u skladu sa njenim godinama. Endi je svojim izgledom poželela da prkosi "pravilima lepote" i potrebe za stalnim podmlađivanjem koja postoji u Holivudu. Želi da bude svoja, autentična i da pokaže svoju divlju, prirodnu i božanstvenu stranu. Sa tim je inspirisala i mnoge žene širom sveta da budu baš onakve kakve jesu, kao i da sve rade u skladu sa svojim unutrašnjim osećajem, jer tako su najlepše.

"Osećam se vrednim tamo gde sam. Ne želim da ljudi očekuju da moram da izgledam mlađe da bih imala vrednost ili bila lepa ili poželjna. Mi to ne radimo muškarcima! Volimo starijeg muškarca. Volimo da posmatramo muškarce kako stare. Volela bih da ista očekivanja postoje i od žena, i stižemo tamo... ali sitnim koracima." - istakla je glumica u jednom intervjuu.

Zabluda je da seda kosa samo simbolizuje starost, ona ukazuje na snagu žene. Svesni ste da neke stvari, kao što su godine, ne možete da kontrolišete u životu, već možete da ih prihvatite i okrenete u svoju korist - da maksimalno uživate u njima. Seda kosa je znak da ste ponosni na sebe, da volite sebe i da ste srećni zbog godina iza vas, ali i godina koje vas tek očekuju.

Pokazuje da ne žalite što više nemate 20 ili 30, već da želite maksimalno da uživate u sadašnjosti i ne želite da nosite masku mladolikosti. Svaka seda vlas ima svoju priču, može vas podsetiti na divne uspomene kada vam se kosa viorila na vetru na obali mora, trenutak kada je on prošao rukom kroz vašu kosu ili kada se dete uz miris vaše kose uspavljivalo.

To nisu sede vlasi, to su pramenovi sjaja koji rastu iz vaše glave. Odlika mudrosti i svega što ste stekli - od znanja, osećanja, životnih lekcija...

Svaka žena treba da donosi odluke o svom izgledu u zavisnosti od svog osećaja. Ukoliko želite da se farbate i to vas čini srećnim, to je divno. Ali, ukoliko se pojave sede, nemojte da vas to uznemiri. Žene koje žele da puste sedu kosu ne treba da se plaše mišljenja okruženja, komentara. Ne, vi niste zapuštene i nemarne, vi ste odlučile da budete svoje i slobodne!

Izvor: Sensa