Samopouzdanje je ključ svakog uspeha, daje vam snagu, energiju i motivaciju. Kada zračite samopouzdanjem, posebno tokom javnog govora ili važnih sastanaka, povećavaju se šanse da ostvarite željene rezultate. U nekim situacijama, čak i osobe sa visokim samopouzdanjem mogu imati tremu i pomalo izgubiti kontrolu. U ovakvim slučajevima može značajno koristiti govor tela koji odaje utisak da ste sigurni u sebe, a čini da se i vi sami osećate samopouzdanije.

Motivacioni govornik i lični trener Derric Chew na svom Instagram nalogu objavio je 5 pokreta ili položaja ili taktika tela koja odaju utisak da zračite samopouzdanjem:

1. Kontakt očima - Ljudi koji nemaju sa drugima kontakt očima izgledaju uplašeno, zbunjeno i odaju utisak da im je neprijatno. Ukoliko uspostavite kontakt očima sa sagovornikom, delovaćete da ste iskreni, pouzdani i odvažni.

2. Prestanite da pravite nervozne pokrete - "Vrpoljenje" je podsvesni način da se osećate bolje u izazovnoj situaciji. Grickanje noktiju, pucketanje prstima, ljuljanje na stolici - sve ovo mogu da budu znakovi da ste zabrinuti. Ukoliko primetite da ovo radite, duboko udahnite, opustite se, osvestite pokrete, a zatim prestanite da ih ponavljate kako biste delovali manje nervozno.

3. Osmeh - Kada na licu iamte osmeh, odmah delujete otvorenije, zračite lepom energijom i deluzjete pristupačno. Umesto smrknutog lica, odmeh pokazuje da se osećate dobro i da imate opušteno držanje, a opustiće i druge i poboljšati komunikaciju.

4. Stanite uspravno - Nemojte da nastupate pognutih ramena, spuštene glave, pogleda nadole ili nesigurnog klackanja sa jedne na drugu nogu. Neka vam postane svesna navika da zabacite ramena unazad, stojite uspravno i smieno, odajući stabilnost i samopouzdanje.

5. Popravite svoj glas - Uvek je važno šta govorite, ali i kako to govorite. Mrmljanje, brzo pričanje, zamuckivanje ili ponavljanje uzrečica može ukazivati na to da ste uplašeni i nesigurni. Govorite polako i sigurno, ne plašite se da napravite pauzu kada se zbunite, razmislite i nastavite dalje. U vašem glasu može se čuti koliko verujete u ono što govorite, osvestite to.

Izvor: Sensa