Prošlost se u naše misli vraća iznenada, kako bi nas testirala, a najčešće su to izazovne situacije iz kojih nismo naučili lekciju koje sa sobom nose neprijatne senzacije. Kada vam se u misli, pogotovo pred spavanje, vrati neka neprijatna situacija iz prošlosti, osećate se loše, vaše raspoloženje se kvari, opterećeni ste. Vraćate se nazad i proćivljavate sve ponovo, što uzrokuje stres i nervozu iznova.

To su trenuci kada gutamo stres, razdražljivi smo i postajemo očajni. Taj bes nastavlja da raste u nama. Iako je situacija davno nestala., dogodila se godinama pre, u našem telu sećanje na nju izazova nelagodnosr.

Kako da se oslobodite prošlosti i stresa zbog događaja koji se nekada dogodio:

U ovome vam može pomoći jedna jednostavna tehnika, vežba sa peškirom po savetu ruske psihološkinje Anite Valande.

1. Prvo, recite sebi: "Volim i prihvatam sebe i ono što trenutno doživljavam. Prihvatam svoje misli, svoja sećanja i svoje emocije. Shvatam da me boli sećanje na ovo, ali prihvatam to potpuno i bezuslovno."

Ako se osećate uplašeno, recite sledeće reči: "Svesna sam da se sada plašim. Ali i dalje volim i prihvatam sebe." Ako strah potraje, ponovite ove dve rečenice onoliko puta koliko vam je potrebno dok se ne smirite.

2. Nakon toga uzmite peškir, uvrnite ga kao da cedite vodu posle pranja. Zamislite da sve svoje negativne emocije otpuštate tokom ceđenja peškira - svu svoju agresiju, očaj, mržnju, bes. Dozvolite sebi da podignete svoje emocije do maksimuma. Uhvatite peškir što je moguće čvršće i stegnite ga rukaa. Fokusirajte se na to kako napetost napušta deo vrata i vilice, gde se uglavnom i nakuplja tokom nervoze i stresa.

Najbolje je da se osamite kada radite ovu vežbu, uradite je u tišini i dopustite svim negativnim emocijama da isplivaju iz vas. Osetićete se slobodnije i rasterećenije, a vežbu možete ponavljati kad god vam je potrebno i koliko god da vam prija.

Izvor: Sensa