Misli utiču na naše raspoloženje, odluke i sudbinu, kao i reči koje koristimo u komunikaciji. Ponekad nismo svesni tog uticaja, a mnoge situacije u životu su nas naučile da reči imaju veću težinu nego što smo mislili.

Način na koji izgovarate određene rečenice, kao i koje fraze koristite, može uticati i na vašu produktivnost, motivaciju, koncentraciju. Američka preduzetnica, motivaciona govornica i autorka knjiga za samopomoć MariForleo, u jednom govoru je istkla da samo jedna reč može promentii naš život i pomoći da budemo istrajniji u nekim odlukama - od dijete do poslovnih poduhvata.

"Kada ljudi kažu "neću"... Na primer, ja neću da jedem čokoladnu tortu, ja neću da preskočćim teretanu, umesto da govore "ne mogu" , postaju mnogo efektniji i lakše se odupiru iskušenju. Kada izaberete da ne jedete određenu hranu i kada kažete "neću", to je tri puta efektivnije nego da kažete "ne", a osam puta efektivnije po vas nego kada kažete "ja ne mogu"." - objasnila je Mari Forleo.

Ako se pitate kako tako mala promena u komunikaciji može napraviti tako veliku razliku u produktivnosti i uspehu. Evo ga glavni razlog:

"Kada kažemo "ja neću", mi to doživljavamo kao izbor koji smo mi sami napravili. Osećamo se snažno, moćno i osećamo kako izražavamo svoj identitet. Osećamo kako živimo po svojim standardima." - objašnjava Mari.

Šta se događa kada kažemo "ja ne mogu"?

Mari Forleo ovu frazu ističe kao demotivišuću: "Trenutak kada izgovorite "ja ne mogu", obratite pažnju na taj trenutak u svom životu, osećate se pomalo ograničeno iznutra. Takva izjava čini da se osećate slabo i kao žrtva. "Ne mogu" doživljavamo kao nešto što nam je nametnuo spoljni autoritet ili okolnost, i da neko drugi kontroliše vaš život."

U životu je važno da naučite da kažete "ne" - ljudima koji vas opterećuju, zahtevima koji vam ne prijaju, očekivanjima okruženja koje krše vašu prirodu, svima koji vas sprečavaju da napredujete i rastete... Kada nešto odlučite tu je "neću" magična reč pri dodiru sa svakim iskušenjem - isprobajte je i ostanite dosledni sebi!

Izvor: Sensa