Svakog dana nas posećuju desetine hiljada misli. One kreiraju naša dela, utiču na naše raspoloženje i aktivnosti - oblikuju naše živote. Većina njih dolazi iz naše podsvesti i ne obraćamo pažnju na njih. Čak i kada misli bukvalno preplave naš mozak, pokušavajući da nam privuku pažnju, mi i dalje nastavljamo da ih ignorišemo iz straha, nesigurnosti ili jednostavnog neznanja. Ne samo da ignorišemo neke prilično važne misli, već dozvoljavamo negativnim sudovima da napadnu naš mozak i utiču na naše živote. Naše misli imaju neverovatnu kontrolu nad nama, ali dobra vest je da i mi možemo njih kontrolisati.

Prema piscu Ekartu Tolu opsednutost negativnim mislima može se čak pretvoriti i u zavisnost: "Zavisnost je kada više nemate osećaj da imate izbora da prestanete. Jače je od vas. Zavisnost vam daje lažni osećaj zadovoljstva koji se uvek pretvara u bol."

Naše misli mogu postati zavisne jer stalno o nečemu razmišljamo, ne možemo da prestanemo da mislimo o određenim stvarima. Čak i kada se trudimo da ne mislimo na neke stvari i ne stvaramo negativne prognoze, mi razmišljamo kako to više nećemo raditi. Onda nastaje čitav cikljus misli koji se teško može zaustaviti. I kada pokušamo da ih dovedemo u red i potisnemo, oni će stajati tu kao jedna velika negativnost koja zabrinjava i muči. Nastavićemo da gubimo dane u negativnom raspoloženju, umesto da uživamo u onome što se dešava u sadašnjem trenutku.

Zašto je tako teško zaustaviti ciklus nergativnih misli? Kako rastemo, svako od nas razvija mišljenje o sebi, često zasnovano na onome što nam drugi ljudi govore. Na primer, ako su vam roditelji rekli da ste dobri u bejzbolu i naterali vas da vežbate svaki dan i celo leto, velike su šanse da ćete se posvetiti bejzbolu u svom životu. Međutim, ako su vam roditelji rekli da ne biste igrali bejzbol i da vam neće platiti trening, velike su šanse da ćete odrasti misleći da niste sposobni da igrate bejzbol. I to nije zato što nemate talenta ili sposobnosti da igrate, već zato što ste se vodili tuđim mišljenjem i u startu odusta

Ekart Tol ističe: "Kako odrastate, formirate mentalnu sliku o tome ko ste na osnovu sopstvenog i javnog mnjenja. Ovo fantomsko sopstvo možemo nazvati "ego". Formira se delovanjem uma i može postojati samo uz stalno razmišljanje. Termin "ego" za različite ljude znači različite stvari. Međutim, u ovom kontekstu, pod egom podrazumevam lažno sopstvo koje stvara naša podsvest."

Kako prevazići negativnost i početi da preuzimate kontrolu nad svojim mislima? Posedovanje svojih misli je prvi korak ka povratku kontrole nad svojim životom. Kao što Ekart Tol kaže, najbolji način da posedujete svoje misli je da budete prisutni u sadašnjem trenutku. "Za ego ne postoji sadašnjost. Ego samo daje smisao prošlosti i budućnosti. Ova potpuna promena istine je zbog činjenice da u režimu ega naš mozak prestaje da funkcioniše. Egu je uvek stalo da prošlost održi živom, jer šta si ti bez nje?"

Kako navodi Ekart Tol, kako bi s eoslobodio negativnih i opsesivnih misli čovek mora postati posmatrač da bi počeo da živi u sadašnjem trenutku: "Početak slobode je spoznaja da više niste "mislilac". U trenutku kada počnete da posmatrate svoje misli, u vama se aktivira viši nivo svesti. Tada počinjete da shvatate da je iza misli vaš bogat um, da je ta misao samo mali aspekt vašeg uma. Takođe, počinjete da shvatate da sve stvari koje su zaista važne - lepota, ljubav, kreativnost, radost, unutrašnji mir - nastaju izvan naših umova. Počinjete da se budite... U ovom trenutku počinjete da živite u sadašnjosti. Kad god budete u mogućnosti da posmatrate svoj um, više nećete biti zarobljeni u svojim mislima. Sada vas neće pokretati misli, već sasvim druga sila – "prisustvo svedoka".

Izvor: Sensa