Ukoliko često imate opsesivne misli, poznato vam je da one na negativan način kontrolišu vaš život. Kako ih se osloboditi? Najpotrebnija vam je snaga volje, a evo koji još trikovi mogu pomoći:

1. Pokažite svoja osećanja - Ako opsesivne misli u vama izazivaju negativne emocije, onda ih pokažite i ispoljite umesto da ih potiskujete. Govorite os vom stresu, ljutnji ili besu - iskažite ga kroz vežbanje, trčanje, vikanje, pevanje... Bolje je pokazati svoje prave emocije nego sedeti u tišini i razmišljati o svemu što je u vašem životu bilo ili što bi moglo poći po zlu.

2. Otpustite prošlost - Jedan od najefikasnijih načina da zaustavite opsesivne misli jeste da se oslobodite prošlosti i zalečite stare rane. Prvi korak ka otpuštanju prošlosti je prepoznavanje korena onoga što vas je povredilo. Ukoliko loša osećanja iz prošlosti skrivate i taložite u sebi ona se pretavraju u opsesivne misli koje loše utiču na vaš život, odnose i sreću. Moramo otkriti istinu o našoj prošlosti da bismo bili isceljeni i zaustavili ove opsesivne misli zauvek.

3. Prepoznajte opsesivne misli - Opsesivne misli se prepoznaju po određenim karakteristikama, a jedna od najvažnijih je to da ih ne možete kontrolisati. Uglavnom se javljaju i neizvesnost, sujeverja, pesimizam, kontrola i perfekcionizam. Prepoznavanjem ovih karakteristika, možete naučiti da se nosite sa svojim opsesivnim mislima i zaustavite ih.

4. Vizuelizacija - Ako želite da znate kako da zaustavite opsesivne misli, pokušajte da ih vidite kao voz koji ide van pruge. Morate vratiti voz na uobičajenu rutu. Ovo se takođe može vizuelizovati automobilom ili bilo kojim drugim vozilom. Ova vizualizacija vam pomaže da se koncentrišete, čime trenutno zanemarujete opsesivni misaoni obrazac. Ova praksa može postati navika koja pomaže da otpustite negativne misli.

5. Smejte se svojim mislima - Znamo da opsesivne misli nisu smešne, ali vi naučite kako da se smejete negativnim mislima poput sumnje u sebe, preterane analize događaja, straha od romena. Pokušajte da se nasmejete kada vas opsesivne misli opsedaju i primetićete kako se polako opuštate.

6. Oproštaj - Jedan od razloga zašto opsesivne misli izmiču kontroli je taj što kada se pojave, često sledi kajanje. Prvo ste opsednuti nečim, a onda se osećate loše zbog toga što ste bili opsednuti. Vaš život se pretvara se u beskrajni ciklus opsesije i žaljenja! Naučite sebi da oprostite na opsesivnom ponašanju, ovo će pomoći i da ih otpustite.

7. Budite realni -Većinu vremena, naše opsesivne misli nisu realne. Iskustvo pokazuje da se većina naših briga nikada i ne ostvari. Napravite spisak činjenica. Na ovaj način možete dobiti realniji pogled na ono što vam se dešava.

8. Budite odlučni da "isključite prekidač" opsesija i da započnete novi život uz pozitivniji način razmišljanja. Kao i kod svake nezdrave navike, potreban je korak po korak da biste promenili način na koji doživljavate svoj život. Počnite već danas!

Izvor: Sensa