Zavisnost od ljubavi i patološki odnos prema određenoj osobi imaju svoje ime - Adelinsindrom. Mentalni poremećaj dobio je naziv po patološkoj ljubavi Adele Hugo, ćerki pisca Viktora Igoa.

Sa 16 godina adele je počela da se zabavljasa poručnikom kod koga se strast brzo ugasila, ali se njena ljubav rasplamsala u takav plamen i izrasla u nešto toksično - opsednutost.

Adele je pisala pukovniku pisma, pratila ga i progonila. Predstavljala se kao njegova žena i verenica, a čak se oblačila u mušku odeću kako bi se probila do njega kroz koridore. Pukovnik nije bio zainteresovan i venčao se sa drugom, a Adele se i dalje predstavljala kao njegova žena. Upala je u stanje iluzije i pomračenja uma u kojem je ostala 20 godina, potpuno zanemarivši sebe i svoj život. Porodica je kasnije smestila u bolnicu u kojoj je umrla.

Razvoj Adelinog sindroma može se podseliti u 3 faze:

Prvo, osoba formira idealnu sliku partnera i pravi izbor predmeta ljubavi na osnovu slike u svojoj glavi. Pokušavaju otvoreno i nametljivo da stupe u kontakt sa osobom koja je predmet njihove fantazije, a kada budu odbijeni javlja se razdražljivost i depresija.

Na drugu fazu ukazuje želja da se bude što bliže ovoj osobi. Počinje da se prati svaki korak "voljene osobe", pozivi, poruke... Adelin sindrom kod žena manifestuje se kroz opsesivnu brigu, ljubavne poruke, ponude za pomoć... Adelin sindrom kod muškaraca počinje poklonima, ljubomorom, kontrolom partnera...

Treća faza dovodi do patološkog progona i ravnodušnosti prema ostatku sveta. Kompletni mentalni poremećaj može dovesti do potpune degradacije ličnosti.

Klinički simptomi sindroma:

  • gubitak apetita
  • izolacija, odbijanje komunikacije sa porodicom, prijateljima
  • česte promene raspoloženja
  • neanica
  • grubost prema drugima
  • držanje socijalnih kontakata na minimumu
  • negativne misli i osećanja

Kako se Adelin sindrom razvija, znaci mentalnogporemećaja počinju da budu sve intezivniji, ali osoba retko priznaje da joj je potrebna pomoć.

Kako se postupa kod ovog sindroma?

Iako Adelin sindrom nije uključen u zvaničnu listu psihijatrijskih bolesti, neophodno je započeti lečenje i uklanjanje simptoma u ranom razvoju poremećaja. Neophodna je pomoć psihoterapeuta, ali je važna i podrška, ljubav i razumevanje voljenih. Na početku se najčešće radi na uklanjanju svih predmeta i uspomena koji su povezani sa osobom prema kojoj se javljaju opsesivneemocije. U ovom procesu izuzetno je važna socijalizacija, uključivanje novih životnih aktivnosti i podrška okruženja.

Koje osobe imaju povišen rizik od Adelinog sindroma?

Adelin sindrom se najčešće pojavljuje kod onih koji su lišeni roditeljske topline. Emocionalna hladnoća roditelja dovodi do toga da se u svesnom dobu čovek trudi da pruži više ljubavi, a istovremeno dobija brigu i pažnju.

Takođe nesigurni ljudi su podložni sindromu. Ako je osoba zatvorena, nedostaju joj komunikacijske veštine, ne može graditi skladne romantične i intimne odnose, to može dovesti do socijalne fobije. U isto vreme, počeće da traži jedinog koji će mu pomoći da mrzi ovaj svet. Ovaj sindrom može imati i nasledni faktor.

Važno je još u detinjstvu naučiti dete samokontroli, otporu stresu, oblikovati u njemu zdrave ideje o porodici i romantičnim vezama.

Napomena: Ukoliko imate bilo kakve tegobe ili simptome narušenog mentalnog zdravlja, obevazno se javite stručnjaku.

Izvor: Sensa