Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste u zavisničkom odnosu sa partnerom: ovi znakovi ukazuju na toksičnu ljubav

Ovi znakovi ukazuju da ste u nezdravom, zavisničkom odnosu sa partnerom...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta je zavisnički odnos u partnerstvu?

U traganju za potvrdom sebe kroz partnera, osoba može razviti specifičnu fantaziju da je baš ta osoba “ona prava”, sa kojom će moći sve što je želela. Ova fantazija, iako nema dodira sa realnošću, kreira svakodnevnicu, usmerava ponašanja, odbacuje sve druge odnose, dužnosti i odgovornosti koje osoba ima, kako bi svoje vreme i snage usmerila na to da objekat pažnje i ljubavi zadrži pored sebe. Snaga i destruktivnost fantazije mogu imati osnovu u niskom samopouzdanju, iskrivljenoj slici o sebi ispunjenoj kritikom, iskustvu života u disfunkcionalnoj porodici. Ponašanja koja idu do granice nemogućnosti kontrole, ponekad osobu u potpunosti izoluju od drugih ljudi, dovedu do ugroženosti na profesionalnom i drugim poljima.

Povezane vesti

Problem se komplikuje ukoliko je druga osoba sklona tome da koristi navedena ponašanja, pa ispoljava psihičko, emocionalno ili fizičko nasilje. Čak i tada, kada je više nego jasno da odnos treba prekinuti, da je postao ugrožavajuć, akcija usmerena ka prekidu izostaje. Javljaju se kritike i žalbe prijateljima, pretnje da će se partner napustiti, nakon čega ponovo nastupa period povlačenja i vraćanja u zavisnički odnos. Isti začarani krug postoji kod zavisnosti od samog odnosa i zavisnosti od osobe. Greška nastala u procesu vezivanja, kreirana fantazija i specifičan set ponašanja, osobu limitiraju da u partnerstvu oseti sopstvene potrebe, postavljajući je u potčinjen položaj, u kom je sve podređeno osobi ili odnosu koji su objekti zavisnosti.

Kako uvideti da je reč o zavisničkom odnosu?

Ideje o odnosu i slika o sebi prolaze test realnosti u partnerskom odnosu. Ukoliko postoje karakteristike navedene u daljem tekstu, vrlo je verovatno da je reč o nezdravom, kozavisničkom odnosu.

● Kao što postoji zavisnost od psihoaktivne supstance, a osoba koja je zavisna oseća psihičku zavisnost, isto tako u ovoj vrsti odnosa postoji osećaj da se osoba ne može napustiti, da je odnos isuviše važan i da bez obzira na njegovu toksičnost mora da opstane.

● Umesto potrebe za zajedničkim rastom, postoji potreba da se partneru pomogne, da se spasi od nevolje ili problema u kom se sopstvenom odgovornošću nalazi. Potreba da bude beli vitez, spasitelj, osobu pozicionira tako da stalno bude potrebna i dostupna sa svojom pomoći. Ovakav odnos je od samog starta neravnopravan, često drugima upadljiv i nejasan.

● Idealizovanje partnera traje dugo vremena, prevazilazeći fazu zaljubljenosti. Mane se u potpunosti zanemaruju, a snage da se uvide i razreše razvojni zadaci para se precenjuju. Čak ni suočavanje sa realnošću kroz neuspehe ne menja idealno savršenu sliku o partneru i odnosu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj