Poznati rumunski neurohirurg dr Leon Danaila, priznat po svojoj stručnosti i značajnom doprinosu u oblasti medicine, nedavno je govorio o desertu koji, za razliku od većine slatkiša, ima blagotvorno dejstvo na mozak. Prema rečima profesora, ova namirnica ne samo da ne šteti nervnom sistemu, već ga i aktivno štiti.
U jednom intervjuu dr Leon Danaila napomenuo je da crna čokolada, ako se konzumira u umerenim količinama, jedini desert sa stvarnim koristima za prevenciju zdravlja mozga. Bogata flavonoidima, moćnim antioksidansima, stimuliše cerebralnu cirkulaciju i smanjuje efekte oksidativnog stresa – glavnog uzroka prevremenog starenja nervnih ćelija.
"Crna čokolada, sa sadržajem kakaoa preko 70%, ako se konzumira svakodnevno u količini od 20-30 grama, podržava moždanu aktivnost, a bez uticaja na organizam viškom šećera“, objasnio je doktor.
Kako crna čokolada utiče na mozak
Flavonoidi u kakaou pomažu u poboljšanju pamćenja, budnosti, pa čak i raspoloženja, zahvaljujući prisustvu aktivnih jedinjenja kao što su teobromin i feniletilamin. Efekti su posebno vidljivi ako se ovaj desert konzumira sam, bez dodatog šećera ili industrijske obrade – ne u obliku kolača, pločica ili kremova. Takođe, možete da proverite koja je najbolja namirnica protiv demencije.
Dodatne preporuke za zdrav mozak
Pored čudotvornog deserta, lekar preporučuje i druge zdrave navike kao podršku moždanoj aktivnosti:
- 150 ml crvenog vina dnevno, sa antioksidativnim blagotvornim dejstvom
- do 3 šoljice kafe, što može pojačati pažnju i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti
- redovna fizička aktivnost, čitanje, česti razgovori i vežbe za pamćenje su takođe neophodni.
Profesor dr Leon Danaila u 92. godini je života dokaz da uravnotežen način života i zdrave navike mogu značajno doprineti održavanju mentalne jasnoće. Crna čokolada, konzumirana u pravom obliku i dozi, može postati vaš svakodnevni saveznik u borbi protiv kognitivnog starenja. Otkrijte i kako sve možete da sačuvate zdrav um prema savetima psihijatra.
BONUS VIDEO: