Demencija je bolest koja se kod starije populacije sve više pojavljuje. Zbog toga je važno da mislimo na zdravlje svog mozga celog života, da ga razvijamo, učimo, imamo kvalitetan san, ali i da pažljivo biramo hranu koju unsimo u telo.

Vladeta Jerotić, čuveni srpski akademik govorio je da učenje jedne pesmice ili molitve može značajno pomoći u očuvanju pamćenja. Zbog toga se trudite da svakodnevno naučite nešto novo, usvojite nova znanja pročitate nešto vredno i tako trenirate svoj mozak.

Stručnjaci ističu da izbior određene hrane takođe možemo aktivirati i hraniti moždane vijuge, a jedna od vodećih jeste ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama.

Omega-3 masne kiseline predstavljaju najbolje nutrijente za mozak, a namirnica kkja ih najviše ima jeste masna riba. Istraživnaja pokazuje da konzumiranje masne ribe barem jednom nedeljno može pozitivno da utiče na mozak i smanji rizik od demencije u starosti.

Od masnih riba izdvajaju se losos, skuša, tuna i haringa koje imaju najviši nivo omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Osim što povoljno deluju na mozak, namirnice bogate omega-3 odlične su za smanjenje rizika od srčanih bolesti i regulišu nivo triglicerida, smanjuju rizik od artiritisa.

Na koje načine omega-3 masne kiseline pomažu našem mozgu i nervnom sistemu:

  • Čuvaju zdravlje ćelijskih membrana
  • Olakšavaju komunikaciju između neurona
  • Pomaže u sintezi i funkciji neurotransmitera
  • Podržavaju protok krvi u mozgu
  • Pomažu u rastu moždanog tkiva
  • Podržavaju spoznaju, uključujući pamćenje
  • Smanjuju rizik od anksioznosti i depresije
  • Smanjuju rizik od demencije

Potrudite se barem jednom nedeljno da jedete masnu ribu uz povrće ili žitarice za zdravlje mozga i celog organizma. OVDEpročitajte recept za losos s belim sosom od mirođije i aromatičnim krompirićima.

Izvor: Sensa