Travar Oliver Stanojević  živi na Tari i organizuje ture po planini kako bi posetioce uputi u branje lekovitog bilja i lečenje raznih tegoba na prirodan način.

Osobe koje pate od reume i artiritisa znaju koliko ovo stanje može da bude bolno i da poremeti svakodnevni način funkcionisanja, a pored standardnih medicinskih procedura možete iskoristiti i jednu biljku kao pomoć pri lečenju.

 Gorska suručica, naziva se još i medunika jer svojim mirisom podseća na med je, prema rečima travara Olivera Stanojevića, prvorazredna biljka za lečenje artritisa, reume i gihta.

"Uzećemo jednake količine gorske suručice, zečijeg trna, najbolje korena, a ako ga nemamo onda možemo uzeti nadzemni deo, i preslice u jednakim delovima. Pomešaćemo u jednu mešavinu koja kao pomoćno i lekovito sredstvo može da se stavi u masti koje mažete na bolna mesta," istakao je čuveni travar u videu na Youtube kanalu Rec-on production.

Još jedno lekovito dejstvo suručice jeste što je ona jedan od najjačih diuretika u lekovitom svetu koji nije kontraindikovan. "Ona se još zove i buditeljica, jer budi i podstiče sve unutrašnje organe i žlezde na rad. Izuzetno je dobar koren gorske suručice koji se koristi kod hemoroida. Čisti krvne sudove pogotovo tamo gde nastaju hemaroidi i dobra je kod prehlada", - objasnio je Oliver Stanojević.

Objašnjava da se za lečenje koriste list i cvet, a biljka se bere od polovine na gore da biste mogli lakše da je vežete  i sušite. Kada se osuši, krunite cvet, sitno usitnite i dobićete izuzetno koristan čaj. 

Izvor: Sensa